TOP LISTA

Najprodavanije knjige u Hrvatskoj: Crnu listu desnice smijenili Baby Lasagna i Ante Tomić

17.07.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Na ljestvici najprodavanijih knjiga u svibnju i lipnju, koju temeljem podataka o prodaji iz više od 40 knjižara donosi portal Moderna vremena, došlo je do značajnih promjena u odnosu na prethodni 'obračunski period'. Među novim naslovima, umjesto naslova koji su nervirali 'šund-komisiju' saborske desnice, pri vrhu kotira slikovnica o Baby Lasagni te novi romani Ante Tomića i Marine Vujčić. U top 20, osim Kristijana Novaka, progurao se i jedan od finalista tportalove književne nagrade

Podsjetimo, noviteti na top listi od siječnja do travnja koji su se našli pri vrhu publicističkih i povijesnih kategorija bili su knjiga o tzv. Krajini i studija Dejana Jovića o Jugoslaviji, protiv kojih je desnica - doduše, kao oporba - rogoborila čak i u Saboru. Jovićeva knjiga danas se nalazi tek u top 10 u kategoriji društvo, politika i povijest, a slava 'Krajine', knjige Koste Nikolića u izdanju Prosvjete, bila je kratkog daha - više je nema u kategoriji publicistike.

U toj kategoriji danas vlada 'Post za žene', još jedan isposnički naslov Mindy Pelz, koji u stopu prati 'Putovanje zvano igra' Marka Babića te još nekoliko dobro poznatih naslova, od Marka Aurelija do Jordana Petersona. Među novostima u publicistici izdvajamo da su u top 20 upala ljetna štiva poput 'U vilama hrvatske elite' Marijane Šimunić Raić i 'Ironwomana' Đurđice Orepić.

Orepić se lansirala i na drugo mjesto u kategoriji biografije i memoari, gdje imamo još nekoliko potencijalno hitoidnih naslova: 'Neprijatelje iz čista mira', paralelnu biografiju Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića iz pera Tomislava Krasneca, 'Tito u Rusiji' Marka Stričevića te 'Pamtim to kao da je bilo danas', kroki Sarajeva osamdesetih iz pera Bore Kontića i Seje Sexona.

Što se pak tiče domaće književnosti, u top 3 su se odmah katapultirali novi romani Ante Tomića 'Nada' te 'Sigurna kuća' Marine Vujčić. Uz uobičajeno probitačnog Kristiana Novaka, koji se u top 10 i dalje nalazi sa sva tri romana, u top 20 se progurao još jedan finalist tportalove nagrade - 'Knjiga za Maju' Marka Tomaša.

  • +24
Baby Lasagna na Exitu Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Očekivano, na vrhu domaće ljestvice u kategoriji dječje književnosti nalazi se slikovnica Igora Jurilja i Marka Purišića 'Baby Lasagna i mačak Stipe', čime je na drugo mjesto potisnuo 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić. U kategoriji društva, politike i povijesti još vodi 'Hrvatska u 30 priča' Zvonimira Frka-Petešića i Bože Skoke, među biografijama i memoarima i dalje su vodeća 'Zelena svjetla' Matthewa McConaugheyja, a među putopisima i putovanjima 'Ljubav oko svijeta' Davora Rostuhara.

Cijelu top listu pogledajte na stranicama Modernih vremena.