Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno
Stručnjaci općenito predlažu da kupujete meso iz regije u kojoj živite. A osim informacija na pakiranju, njegov izgled može biti indikator kvalitete.
Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.
Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je prošarano.
Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne previše tamna. Svinjetina je idealna blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.
Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.
Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.