DOBRO JE ZNATI

Evo kako možete neutralizirati štetnost brze hrane

20.05.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Riblje ulje može ublažiti negativan učinak koji brza hrana ima na mozak, pokazuju najnovija istraživanja

Više od desetljeća istraživanja pokazuju da nezdrava prehrana bogata masnoćama može utjecati na mozak prekidanjem 'neurogeneze', odnosno procesa koji stvara nove živčane stanice

No na sveučilištu Liverpool znanstvenici su otkrili da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je riblje ulje, može spriječiti negativne učinke stimulacijom područja mozga koje kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje.

Prvotna misija tima s Instituta za starenje i kronične bolesti bila je sakupiti istraživanja iz cijelog svijeta da se vidi jesu li točni podaci da omega-3 masne kiseline pomažu kod mršavljenja.

Iako se među 185 studija nije pokazalo da one pomažu kod mršavljenja, znanstvenici su otkrili da omega-3 masne kiseline neutraliziraju negativne učinke brze hrane na mozak.

Promjene s masnom i nezdravom prehranom, osim loše brojke na vagi, mogu se vidjeti u strukturi mozga, uključujući i njegovu sposobnost da generira nove živčane stanice, a to znači potencijalno povezivanje s neurodegenerativnim bolestima.

'Istraživanje sugerira da omega-3 riblje ulje može poništiti ili čak spriječiti takve učinke', rekla je za Daily Mail voditeljica istraživanja Lucy Pickavance

Studije su pokazale da kod prehrane bogate masnoćama hormoni koji se obično izlučuju iz tkiva u krvotok nakon jela, a štite neurone i potiču njihov rast, budu spriječeni na putu do mozga zbog povećane cirkulacije upalnih molekula i masti koje se zovu trigliceridi.

No prema studijama sa životinjama, omega-3 masne kiseline to stanje vraćaju u ravnotežu, potiskujući trigliceride.