I samo dvije kriške slanine dnevno povećavaju izglede za smrt od bolesti srca i raka za čak 20 posto, pokazuju rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja
Ranije je crveno meso bilo povezivano s brojnim zdravstvenim problemima, no velika američka studija povezuje ga s većim rizikom od smrti, piše Daily Mail prenoseći naglaske opsežnog ispitivanja više od 120.000 osoba koje je Harvard Schoolof Public Health proveo tijekom 30 godina.
Za trajanja istraživanja umrlo je gotovo 24.000 ljudi, a procijenjeno je da bi između 7,6 posto i 9,3 posto tih smrti moglo biti izbjegnuto da su sudionici jeli samo upola manje količine crvenog mesa dnevno koje su redovito konzumirali. Jednim serviranjem smatra se 85 grama crvenog mesa, što je otprilike dvije kriške slanine ili jedna kobasica.
Svakodnevno serviranje neobrađena crvenog mesa, što je otprilike komad govedine, janjetine ili svinjetine veličine snopa igraćih karata, povećava rizik od smrti za 13 posto, a konzumacija obrađenog mesa povećava za čak 20 posto.
Crveno meso povećava izglede za smrt od bolesti srca za 16 posto, a od raka za 10 posto. Obrađeno crveno meso podiže rizik od srčanih bolesti za 21 posto.
Jedan od autora studije, profesor Frank Hu s Harvarda kaže kako ova studija pruža jasne dokaze za to da redovita konzumacija crvenog mesa, posebno obrađenog mesa, znatno doprinosi preranoj smrti. 'No odabir zdravijih izvora proteina umjesto crvenog mesa smanjuje rizik od kroničnih bolesti i prerane smrti.'