Sigurno ste čuli da patlidžane, balančane, melancani ili kako ih sve zovu su diljem Lijepe Naše, treba pripreme posoliti i ostaviti da odstoje barem pola sata, ako ne i duže, da odstoje. Naime, postoji dobar razlog za to
Sezona ovog povrća trenutačno je na vrhuncu, a možete ga pripremati na bezbroj načina, potrebno je samo malo mašte i vještine. No da ne bi vaši kulinarski pokušaji s patlidžanima rezultirali jelom u kojem dominira neugodan gorkast okus, potrebno je ovo inače jako ukusno povrće dobro pripremiti.
Da biste iz patlidžana izvukli bogatstvo okusa, prethodno ga treba narezati i posoliti te pustiti minimalno pola sata da odstoji, a ako vam se ne žuri - i dulje. Vrlo brzo primjetit ćete kapljice vode na patdližanu koje je sol izvukla na površinu.
Višak soli lako ćete isprati pod mlazom vode, a s vodom koju je sol izvukla iz patlidžana nestat će i onaj njegov karakterističan gorak okus. Osim toga ovako pripremljen patlidžan u konačnici će upijati i puno manje ulja tijekom prženja ili pečenja.
MOĆNI DUETI
Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno
Upravo su prženi patlidžani prava poslastica i odličan prilog jelima, no kod njihove pripreme ipak treba biti oprezan. Patlidžani imaju teksturu poput spužve, što znači da upijaju masnoću. Stoga ih je potrebno prije pripreme narezati na kriške, posoliti i pusti da odstoje kako bi se sol izvukla ne samo već spomenuti gorčinu iz njih, već i višak vode.
Isperite ih pod mlazom vode, iscijedite ih u papirnatom ubrusi te pržite na malo maslinova ulja dok ne dobiju finu zlatnožutu boju i na kraju začinite sjeckanim peršinom i režnjem češnjaka (krupno rezan kako ne bi prekrio okus patlidžana) i imat ćete okusan prilog u kojem će bogat okus patlidžana doći do izražaja.