Mnogi zaziru od patlidžana jer se pribojavaju njegova gorkog okusa, ali kada jednom probate to specijalno ljubičasto povrće, shvatit ćete da je vrlo ukusno. Za početnike su možda najbolje kombinacije u raznovrsnim receptima, od onih s mesom do musaka ili prefinih dodataka poput mozzarelle
Patlidžan svojim izgledom podsjeća na povrće poput tikvica ili krastavaca i zapravo ima neke poveznice, kao što je visok udio vode – 90 posto. Zbog toga nema puno kalorija, ali ima vlakna i ostale važne nutrijente zbog kojih ćete tijelu osigurati zdravlje i energiju. Uz bogatstvo vode, obiluje celulozom pa je idealan za bolji rad probavnog sustava. Osim toga, pektin u patlidžanu snižava kolesterol, a kalij čuva srce. Općenito, njegov odličan utjecaj na zdravlje krije se u bioflavonoidima, a u sebi ih kriju namirnice ljubičaste, plave i crne boje.
Možete preskočiti soljenje prije pripreme ako ga ne pržite
Mnogi patlidžane prije kuhanja sole kako bi iz njih izvukli višak vode i gorčine. No, kod većine patlidžana uzgojem je uklonjen taj gorki okus pa je tako i soljenje nepotrebno, kaže Claire Saffitz, urednica u kulinarskom magazinu Bon Appetit. Ipak, prema staroj kulinarskoj tradiciji, ploške se sole kod prženja jer patlidžan tada manje upija ulje.
Kako ih odabrati i čuvati
Zreli patlidžani izgledaju kao na fotografijama u magazinu - s čvrstom i sjajnom kožom. Poput tikvica i sličnog povrća, nije dobro ako imaju smeđe mrlje ili im je na dodir kora jako mekana. Možda je najbolje birati komade srednje veličine, a ako imaju manje sjemenki, znači da će biti i manje gorki.
Osim što ih nije potrebno prethodno soliti, ne trebaju se čuvati u hladnjaku. Tu smo naviku naslijedili od starijih ukućana, ali ispostavilo se da povrće s tropskim i suptropskim porijeklom ne treba biti na hladnom, već mu odgovaraju sobne temperature.
Recepti za jela s patlidžanima
Budući da se, primjerice, u arapskoj i marokanskoj kuhinji patlidžani često rade kao umaci ili namazi za predjelo, tako ste sigurno čuli za baba ganuš koji se priprema od pečenih patlidžana, češnjaka, limunova soka i umaka tahini. Talijani ih, pak, vole slagati u redove pa pripremiti kao musaku. Jednako se često patlidžan koristi u salatama, ali može se i ispeći na roštilju s drugim povrćem. Ljubitelji mesa ne moraju biti zabrinuti jer patlidžani se odlično slažu s puretinom, govedinom ili janjetinom.
Među jednostavnim receptima su kombinacija mozzarelle s patlidžanima ili brodići punjeni povrćem, a uz nekoliko ključnih sastojaka poput češnjaka, svježeg bosiljka i maslinova ulja ne možete pogriješiti.