trend u kuhinji

Svi su poludjeli za goveđim lojem. Stručnjaci otkrivaju je li baš toliko zdrav

27.03.2025 u 11:52

Bionic
Reading

Svakih nekoliko godina društvene mreže pohara čarobni sastojak, tzv. 'lijek' za sve' koji se onda počne koristiti za kuhanje, njegu kože i još mnogo toga. Goveđi loj najnoviji je hit sastojak, a stručnjaci sad otkrivaju radi li se o zaista tako zdravom dodatku

Goveđi loj je mast koja okružuje kravlje organe, prvenstveno bubrege i slabine, rekla je Grace A. Derocha, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. 'Loj se kuha se i odvaja od vezivnog tkiva, a zatim se bistri, a zatim dobijete nešto što izgleda gotovo kao kokosovo ulje i mast', kaže Amanda Beaver, wellness dijetetičarka u Houston Methodist Wellness Services u Teksasu. 'Pomalo je žućkaste boje i obično je čvrst na sobnoj temperaturi,' dodaje za HuffPost.

Goveđi loj došao je u centar pažnje prošle jeseni nakon što je Robert F. Kennedy Jr., tajnik američkog Ministarstva zdravstva i društvenih usluga, na internetu podijelio svoj afinitet prema proizvodu. Goveđi loj se prije nekoliko desetljeća obično koristio u lancima brze hrane za prženje u dubokom ulju, ali je s vremenom zamijenjen uljima od sjemenki (poput ulja soje, sjemenki grožđa i kanole), za koje Kennedy tvrdi da su jedan od razloga za epidemiju pretilosti u zemlji.

Američki lanac restorana Steak ’N Shake sa sjedištem na srednjem zapadu objavio je da sada prži krumpiriće u goveđem loju, a ljudi na društvenim mrežama također mijenjaju biljna ulja za goveđi loj. No, je li doista riječ o zdravijoj alternativi ili tek o još jednom trendu bez osnove?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što je goveđi loj i zašto je popularan?

Goveđi loj je vrsta prerađene masti dobivene od goveda. Tradicionalno se koristio u kuhanju i proizvodnji hrane, a cijenjen je zbog visoke točke dimljenja, stabilnosti i jedinstvenog okusa, što ga čini omiljenim izborom za prženje, pečenje i pirjanje. Posljednjih godina, goveđi loj doživljava povratak popularnosti, posebno među ljudima koji slijede smjernice paleo i keto dijete.

Nutritivna vrijednost goveđeg loja

Goveđi loj ima zanimljiv nutritivni profil. Sadrži oko 50 posto zasićenih masti i bogat je vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K). Također sadrži kolin, koji podržava živčani sustav, i konjugiranu linolnu kiselinu (CLA), koja ima potencijalna protuupalna svojstva.

Jedna žlica goveđeg loja sadrži približno 115 kalorija, 0 g proteina, 12,8 g masti, 6,37 g zasićenih masti i 14 mg kolesterola.

Prednosti goveđeg loja

Zagovornici goveđeg loja ističu nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. S prosječnom točkom dimljenja od oko 204 stupnja goveđi loj je pogodan za prženje i druge metode kuhanja na visokim temperaturama. Bogat je nutrijentima i sadrži vitamine topive u mastima koji podržavaju imunološki sustav, zdravlje kostiju i kože.

Za razliku od nekih biljnih ulja, goveđi loj je tradicionalna masnoća koja je minimalno prerađena i ne sadrži kemijske ekstrakte ili aditive. S neprerađenim mastima poput goveđeg loja u prehrani, tijelu je lakše apsorbirati vitamine topive u mastima koji podržavaju imunološki sustav. Također sadrži konjugiranu linolnu kiselinu, koja je prirodni protuupalni agens.

Kontroverze i zabrinutosti

Unatoč prednostima, stručnjaci izražavaju zabrinutost oko goveđeg loja. Goveđi loj sadrži oko 50 posti zasićenih masti, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, povišenog ukupnog kolesterola i LDL kolesterola.

Američka udruga za srce ipak savjetuje izbjegavanje korištenja goveđeg loja, a Liječnički odbor za odgovornu medicinu izdao je upozorenje potrošačima o goveđem loju. Studije su pokazale da zamjena zasićenih masti iz životinjskih izvora biljnim izvorima masti ima prednosti protiv srčanih bolesti. Studija u časopisu Circulation pokazala je da zamjena samo 5 posto kalorija iz zasićenih masti životinjskog podrijetla biljnim uljem, sjemenkama i orašastim plodovima smanjuje rizik od srčanih bolesti za 9 posto.

Goveđi loj vs. biljna ulja

Debata o tome što je zdravije - goveđi loj ili biljna ulja – poprilično je složena. Goveđi loj ima više kolina, vitamina D, kolesterola i zasićenih masti, dok biljna ulja imaju više vitamina E, vitamina K i nezasićenih masnih kiselina (omega-6 i omega-3 masne kiseline).

Izbor jednog umjesto drugog je nijansiran i ovisi o životnom stilu, ponašanju i okolnostima pojedinca. Dok neki stručnjaci tvrde da su biljna ulja zapravo zdravija opcija, drugi ističu da nisu sva biljna ulja ista. Maslinovo ulje i ulje avokada, na primjer, često se preporučuju zbog svojih dokazanih zdravstvenih prednosti.

Iako goveđi loj ima određene nutritivne prednosti, stručnjaci se suzdržavaju od toga da ga nazovu 'supernamirnicom'. 'Kao i s mnogim namirnicama, zaista ovisi o tome koliko netko koristi i kakav je ostatak njihove prehrane', kaže jedan stručnjak.

Stoga, umjesto da se fokusiramo na jednu vrstu masti kao 'dobru' ili 'lošu', stručnjaci preporučuju raznolik unos masti, s naglaskom na ekstra djevičansko maslinovo ulje kao posebno korisno. Kao i uvijek, umjerenost je ključna, posebno kada je riječ o prženoj hrani, bez obzira na vrstu masti koja se koristi za kuhanje.