Breskve i njihove nista manje slasne 'rođakinje' nektarine preplavile su tržnice i trgovine, a ovom ukusnom i zdravom voću rijetko tko može odoljeti
Ljeto se teško može zamisliti bez ovog osvježavajućeg voća koje je poznato i po svojim brojnim zdravstvenim blagodatima.
Ako želite smršavjeti, na vašem meniju neka se svakako nađe i ovo voće koje inače potječe iz Kine, jer ima vrlo malo kalorija (voćka srednje veličine ima otprilike oko 60 kalorija), a zahvaljujući vitaminu B2, breskve su odlične za očuvanje dobrog vida, meke i elastične kože i općenito mladenačkog izgleda.
Breskve su prepune fenola koji sačinjavaju glavne antioksidanse breskve i nektarine, dok karotenoidi, tvari kojih ima u ovom voću, također imaju antioksidativni učinak (antioksidansi su sastojci koji štite stanice u tijelu od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikal). Konzumacija hrane bogate karotenoidima uvelike smanjuje rizik od stvaranja nekih oblika raka.
Treba naglasiti i da breskvina kora sadrži dva do dva i poL puta više fenola nego samo meso, pa breskvu slobodno možete konzumirati s korom.
Breskve su osim toga i odličan izvor vitamina A, C, E, B3 i minerala kalija, bakra i mangana.
Neka istraživanja pokazala su da breskve mogu spriječiti oksidaciju čestica LDL-a, odnosno, 'lošeg' kolesterola.
Breskva i nektarina također su izvori prehrambenih vlakana. Jedna breskva ili nektarina (srednje veličine) pokriva 5 do 9 posto svakodnevnih unosa vlakana preporučenih za odrasle muškarce i žene. Ti unosi su znatno smanjeni ako se ne konzumira i kora voća, jer upravo taj dio voća sadrži velike količine vlakana. Ovako se sprječava konstipacija i smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Nutricionisti ističu kako prehrana bogata vlaknima, odnosno rastvorivim vlaknima, može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i boljoj kontroli apetita i dijabetesa tipa 2.