Fantazija je sočna i jednostavna pita od sira
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
40 dag brašna
10 dag šećera
25 dag maslaca
1 limun (naribana korica)
1 vrećica praška za pecivo
3 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
Nadjev:
30 dag sira - svježi sir 20% mliječne masnoće
10 dag šećera
2 vrećice vanilin šećera
3 žlice brašna
3 žlice vrhnja
2 bjelanjka
Priprema
Za tijesto: od brašna, šećera, maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi), naribane korice limuna, praška za pecivo, vrhnja i žumanjaka zamijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela i staviti u hladnjak oko dva sata da miruje.
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 30 x 22 cm namazati masnoćom i posuti brašnom.
Za nadjev: sir, šećer, vanilin šećer, brašno i vrhnje izmiješati. Bjelanjke prstohvatom soli čvrsto izraditi. Dodati mješavini od sira i lagano metlicom za snijeg umiješati.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka. Jedan dio staviti u lim i dno prekriti. Nadjev staviti na tijesto i izravnati. Drugi dio tijesta naribati ravnomjerno po kolaču te staviti peći 35 – 40 minuta.
Pečeni kolač ostaviti da se hladi. Prije serviranja posuti šećerom u prahu.