Najviše industrijskih otrova nalazi se u jajima, puretina je najčešće kontaminirana fekalijama, estrogen u kravljem mlijeku pridonosi preranom spolnom sazrijevanju djevojčica... Šokantne činjenice o hrani koje svakodnevno konzumiramo popisane su na stranici NutritionFacts.org
CNN će uskoro objaviti dokumentarac pod naslovom 'Posljednji srčani udar' u kojem dvojica američkih liječnika govore o uspješnom preveniranju kardioloških bolesti jednostavnim načinom – dijetom koja je bazirana na biljkama, najavljuje za Huffington PostKathy Freston, autorica bestselera Veganist: Lose Weight,Get Healthy, Change the World Dr. Dean Ornish i dr. Caldwell Esselstyn više od 20 godina pišu o tome kako se epidemija srčanih bolesti može spriječiti kroz režim prehrane i promjene u životnim navikama.
'Veza između bolesti i hrane je tek nedavno postala šire prihvaćena, budući da više milijardi dolara vrijedna industrija žive od proizvodnje i prodaje najnovijih lijekova koje snižavaju kolesterol, ostavljajući tako prosječnu osobu da sama otkriva najnovije nutricionističke činjenice', piše Freston.
Mnogi ljudi žele jesti zdravo, ali ne mogu naći pouzdane informacije, pa Freston upućuje na stranicu NutritionFacts.org na kojoj se nalaze neke fascinantne i zastrašujuće činjenice o hrani.
1. Dodate li vinski ocat u hranu, lakše ćete mršavjeti.
2. Konzumiranje čaja kombuča može biti štetno.
3. Maslac od kikirikija može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena.
4. Organizmi vegana su, utvrđeno je, manje zagađeni od organizma svejeda.
5. Čak je i pročišćeno riblje ulje kontaminirano industrijskim zagađivačima.
6. Odmah uz ribe, jaja su druga namirnica na ljestvici namirnica koja najviše akumuliraju industrijske otrove u hrani.
7. Četvrtina hamburgera u fast food restoranima kontaminirana je parazitima.
8. Estrogen u kravljem mlijeku pridonosi preranom spolnom sazrijevanju djevojčica.
9. Meso koje će najčešće biti kontaminirano fekalijama je puretina.
10. Postoji ljestvica od 1 do 7 kojom liječnici klasificiraju aktivnost probavnom trakta.
11. Čak i osobe koje ne osjećaju bol ili slabost za vrijeme konzumiranja lijekova kojima se snižava razina kolesterola mogu patiti od oštećenja muskulature.
12. Virus koji se nalazi u peradi pridonosi epidemiji pretilosti.
13. Hladni zeleni čaj je zdraviji od vrućeg.
14. Osobe koje su preživjele karcinom dojke mogu smanjiti rizik od pojave bolesti konzumirajući hranu od soje.
15. Znanstvenici izražavaju zabrinutost da je 'bolest lude ribe' uzgojena u ribogojilištima.
16. Žene se mogu razboljeti od infekcije mokraćnog puta konzumirajući zaraženu piletinu.
17. Kuhanje povrća može povećati apsorbiranje nekih važnih hranjivih tvari.
18. U kućanstvima koja jedu meso više se fekalnih bakterija može naći u kuhinjskom sudoperu nego u toaletu.
19. Prehrambene navike utječu na miris tijela.
20. Najjeftiniji, a učinkovit antioksidans je crveni kupus.
21. Bijeli čaj je zdraviji od zelenog, ali samo ako mu dodate limun.
22. Živite li sa psom ili mačkom, možete povećati rizik od karcinoma.
23. Kokosovo ulje može biti štetno kao maslac.
24. U nekim ribama postoje otrovi koji se mogu prenijeti spolnim putem.
25. Kad jedete tunjevinu, izloženi ste količini žive jednakoj kao da imate desetke amalgamskih zubnih plombi.
26. Gljive nikada ne bi trebalo jesti sirove, nego uvijek termički obrađene.
27. Najveći izvor arsena u prehrani nalazi se u piletini.
28. Najveći izvor aluminija u prehrani nalazi se u piletini.
29. Više hormona ima u nemasnom mlijeku nego u punomasnom.