Najjednostavniji način pripreme ribe koji donosi najukusnije rezultate – fileti lososa omotani u foliju i pečeni u pećnici
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Potrebni sastojci za četiri osobe:
30 g rastopljenog maslaca
4 veće mrkve, očistiti, isjeckati na tanke ploškice
2225 g tankih kineskih rezanaca s jajima, skuhati i ocijediti
285 ml vrhnja za kuhanje
6 komada mladog luka, očistiti i iskosati
172 čajne žličice soli
svježe mljeveni crni papar
85 g potočarke, očistiti i oprati
4 fileta lososa, svaki oko 225 g, oprati i osušiti
2 žlice svježeg kosanog peršina ili kopra
150 ml suhog bijelog vina
grančica kopra i kriškice limuna za ukras
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Pripremite četiri komada folije veličine 51 x 30 cm te svaku s jedne strane premažite maslacem. Ostavite 5 cm nepremazanog ruba.
Prokuhajte mrkvicu pet minuta, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte rezance, polovicu mladog luka, vrhnje, polovicu količine soli te nešto papra.
Po četvrtinu smjese nagrabite na sredinu svake folije, na nju stavite četvrt potočarke. Na vrh položite po filet lososa i premažite ga ostatkom maslaca. Pospite ribu ostatkom mladog luka, soli, kora te papra. Polijte četvrt količine vina po filetu.
Preklopite foliju te dobro zatvorite rubove. Paketiće položite na lim za pečenje i pecite u sredini pećnice 15 minuta.
Izvadite paketiće iz pećnice te ih ostavite pet minuta, potom ih otvorite, a sadržaj stavite na zagrijane tanjure. Ukrasite i poslužite.
Još recepata možete pronaći u knjizi 'Jela iz cijeloga svijeta' u izdanju Mozaik knjige.