JOULUTORTUT

Finski božićni kolačići koji će vas oduševiti

19.12.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Božićni kolačići neizostavni su sastojak svakog blagdanskog stola, a teško da itko može odoljeti slasnim kolačićima od lisnatog tijesta koji su punjeni šljivama. Ove godine tradicionalne finske božićne kolačiće joulutortut možete poslužiti na svom blagdanskom stolu, a kako biste bili sigurni da su autentični, tu je recept iz finske božićne kuharice koju je objavilo Veleposlanstvo Finske

Sastojci:
Tijesto:
200 g omekšanog maslaca ili margarina
1 šalica (2 1/2 dl) brašna
1/3 šalice (1 dl) hladne vode
1 čajna žlica octa (10 posto)

Punjenje:
zaslađeni pire od suhih šljiva ili pekmez od šljiva

Priprema

Stavite sve sastojke za tijesto u posudu i brzo ih umijesite u tijesto. Nemojte previše mijesiti.

Stavite tijesto na hladno da se stisne.

Izvaljajte tijesto na pobrašnjenu površinu te ga presavinite nekoliko puta kako bi dobili lisnato tijesto. Na kraju biste trebali dobiti list tijesta debljine pola centimetra.

Izrežite list tijesta na kvadrate sedam puta sedam centimetara. Zarežite po sredini kutove svakog kvadrata.

Stavite malo pirea od suhih šljiva ili pekmeza od šljiva na sredinu svakog kvadrata. Presavinite svaku drugu polovicu kuta kvadrata prema sredini kako bi oblikovali kolač koji podsjeća na vjetrenjaču.

Premažite kolače s umućenim jajetom i stavite peči na 250°C dok se ne zarumene. Za okrugle kolače, izrežete tijesto u krugove napunite ga i presavinite na pola. Pecite kolače na navedeni način.