PITAJ DOKTORA

Ginekologinja savjetuje kako se nositi s promjenama koje nastupaju u menopauzi

18.07.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene koja donosi mnoge fizičke i emocionalne promjene. Dr. Matilda Mladinić iz Croatia Poliklinike nudi savjete kako proći kroz ovo razdoblje uz minimalan stres i nelagodu, uz podršku suvremene medicine i prilagodbe u životnom stilu

Menopauza je neizbježan dio života svake žene, a uz savjete dr. Matilde Mladinić, specijalistice ginekologije iz Croatie Poliklinike o prilagodbama u životnom stilu i medicinskim tretmanima otkrijte kako se nositi s promjenama tijekom menopauze.

Menopauza - kako se nositi s promjenama

Menopauza je prirodna faza u životu svake žene te označava kraj menstrualnih ciklusa. Ova faza može donijeti mnoge fizičke i emocionalne promjene, potencijalno izazovne za mnoge žene.

S obzirom na to da menopauza utječe na sve aspekte života, od zdravlja do emocionalnog blagostanja, važno je baratati točnim i korisnim informacijama o promjenama koje dolaze. Menopauza nije nešto čega se treba bojati, već prirodan dio života svake žene, a dr. Matilda Mladinić savjetuje kako proći kroz ovo razdoblje uz minimalan stres i nelagodu.

Što je menopauza?

Menopauza se definira kao prestanak menstrualnih ciklusa i prirodni pad razine hormona u tijelu žene. Ovaj proces označava kraj reproduktivne faze života i obično se dijagnosticira nakon izostanka menstrualnog krvarenja 12 mjeseci zaredom. Pojam 'klimakterij' često se koristi u kombinaciji s menopauzom - taj pojam se odnosi na cijelo razdoblje postupnog smanjenja funkcije jajnika, koje može trajati godinama prije i nakon posljednje menstruacije.

Postoje različite vrste menopauze. Dr. Mladinić objašnjava: 'Postoji prirodna menopauza, potom jatrogena, izazvana lijekovima poput kemoterapije, ginekološkim ili drugim operacijama. Također, imamo i prijevremenu menopauzu, odnosno idiopatsko prerano iscrpljivanje jajnika koje je u najvećem broju slučajeva genetski uvjetovano i ne povezuje se s drugim bolestima'.

Dob u kojoj menopauza nastupa varira, ali najčešće se javlja između 45. i 50. godine života. Međutim, pušenje može uzrokovati raniji početak menopauze, čak dvije do tri godine prije prosječnog vremena.

Simptomi i promjene u menopauzi

Tijekom menopauze žene mogu doživjeti niz fizičkih i psihičkih simptoma koji su prirodni dio ovog prijelaznog razdoblja. Dr. Mladinić navodi: 'Većina žena prijavljuje kako fizičke, tako i psihičke promjene kao što su pad kondicije i energije, umor, promjene raspoloženja, nesanice te navale vrućine, odnosno fumade (poznate i kao valunzi).'

Mnoge žene također primjećuju promjene u tjelesnoj težini, posebice povećanje težine oko struka. Dodatni simptomi mogu uključivati bolove u mišićima i kostima, slabljenje i opadanje kose, suhoću kože, te nepravilna krvarenja. Iako mogu biti neugodni, ovi simptomi su normalni i očekivani dio menopauze.

Kako se nositi s menopauzom

Jedan od najvažnijih koraka u nošenju s menopauzom je prilagodba životnog stila. Promjene u prehrani, redovita tjelovježba i kvalitetan san mogu znatno pomoći.

Dr. Mladinić savjetuje: 'Ako se debljate, promijenite prehranu i krenite vježbati. San je izrazito važan pa vodite računa o kvalitetnom odmoru. Bitno je i što češće kontrolirati kronične bolesti te, ako pušite, pokušati prestati s tom štetnom navikom.'

Pravilna prehrana uključuje povećanje unosa voća, povrća i cjelovitih žitarica, te smanjenje unosa šećera i zasićenih masti. Važno je pronaći aktivnosti koje vas ispunjavaju i koje možete redovito prakticirati, bilo da se radi o šetnji, jogi, plivanju ili nekom drugom obliku tjelovježbe.

San je ključan za oporavak tijela i održavanje mentalnog zdravlja. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte uspostaviti redovitu rutinu spavanja, izbjegavati kofein i teške obroke prije spavanja, te stvoriti opuštajuće okruženje u spavaćoj sobi. Ne zaboravite na kontrolu kroničnih bolesti i redovite posjete liječniku.

Medicinski pristup i praćenje zdravlja

Kako bi ublažile simptome menopauze, neke žene odlučuju se za hormonske i bioidentične hormonske pripravke. Ovi pripravci mogu pomoći u smanjenju simptoma kao što su valunzi, noćno znojenje i promjene raspoloženja.

Dr. Mladinić napominje: 'Riječ je hormonskim pripravcima, tj. mono ili kombinaciji hormona u tabletama, kremi, injekciji, flasteru i slično.

Prije nego što se odlučite za bilo kakvu terapiju, važno je konzultirati se s ginekologom kako biste zajedno pronašli najbolju opciju za vaše potrebe. Hormonski pripravci nisu prikladni za sve žene i mogu imati nuspojave, stoga je stručni savjet ključan. Također se to odnosi i na komercijalne biljne pripravke - koji se klasificiraju kao nadomjesci u prehrani i isto tako mogu imati nuspojave jednako kao hormonski, te se u oba slučaja treba konzultirati sa stručnjakom. Redoviti ginekološki pregledi tijekom menopauze iznimno su važni. Redoviti pregledi pomažu u ranom otkrivanju potencijalnih problema; preventivni pregledi uključuju mamografije, Papa testove i druge ginekološke preglede koji mogu otkriti abnormalnosti prije nego što postanu ozbiljni zdravstveni problemi.

Ako imate bilo kakva pitanja ili trebate dodatne savjete, ne oklijevajte se obratiti stručnjacima iz Croatia Poliklinike; ako se odlučite za medicinske tretmane, uvijek se konzultirajte s ginekologom kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje potrebe.

Briga o zdravlju tijekom menopauze zahtijeva holistički pristup koji uključuje prilagodbe životnog stila, medicinske savjete i redovite preglede. Ovakav pristup značajno poboljšava kvalitetu života i olakšava izazove koje menopauza donosi.

Menopauza može donijeti mnoge promjene, ali uz prave informacije i podršku možete se osjećati osnaženo i spremno suočiti se s ovim prirodnim dijelom života. Ključno je znati da menopauza nije nešto čega se treba bojati. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, kvalitetan san i redoviti pregledi mogu značajno ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Croatia Poliklinikom.