Tjestenina je jedno od onih jela koje uvijek dobro prolazi, a ovaj recept ne može biti jednostavniji. No, to ne znači da će vas razočarati okusom. Upravo suprotno!
Fettuccine Alfredo jedno je od najjednostavnijih jela od tjestenine jer zahtijeva malo sastojaka, a priprema se u tren oka. Ovaj recept vuče korijene uz srca Italije, iako je možda čak znatno popularnije u SAD-u.
Priča kaže da je kuhar Alfredo di Lelio osmislio ovaj umak 1914. godine, uzevši fettuccine alla burro (tjesteninu s maslacem) kao inspiraciju te je udvostručio količinu maslaca kako bi bolje nahranio svoju trudnu ženu.
Godine 1927. dvoje američkih glumaca, Mary Pickford i Douglas Fairbanks, probali su ovo jelo i bili toliko oduševljeni da su ga skuhali za svoje holivudske kolege, piše Hola! Slavi ovog jela pridonijelo je i to što je di Leliov sin 1977. otvorio podružnicu očevog restorana Carlos alla Scrofa u njujorškom Rockefeller centru. Danas je fettuccine Alfredo neizostavno jelo u talijansko-američkim restoranima.
Ipak, ako želite uživati u punom okusu ovog jela, pripremite ga onako kako se to radi u Rimu.
Potrebni sastojci:
- 400 grama tjestenine ('fettuccine')
- 90 grama maslaca
- 90 grama parmezana
- sol
- papar
- peršin
Priprema:
Stavite lonac na vatru sa soli, pričekajte da prokuha i dodajte tjesteninu. Kuhajte 2 minute manje nego što je navedeno na pakiranju.
Drugi lonac stavite na vatru i dodajte 2 žlice vode od kuhanja tjestenine. Dodajte maslac i pričekajte da se zagrije pa dodajte pola količine sira i miješajte pjenjačom dok se ne otopi.
Dodajte fettuccine i još malo vode od kuhanja te dobro promiješajte. Pospite ostatkom naribanog sira, solju, paprom i sjeckanim peršinom i poslužite prije nego se ohladi.