Sezona je gljiva, a rižoto je jedan od najlakših i najukusnijih načina njihove pripreme. Ovaj recept je jedan od onih brzopoteznih koji je odlično imati uvijek pri ruci, bilo da se radi o brzom ručku, dolasku nenajavljenih gostiju ili prilogu uz neki svečaniji obrok
Rižoto je jelo koje potječe sa sjeverozapada Italije, točnije s istoka i zapada Pijemonta i područja Verone, zbog obilja riže u regiji.
Idealne sorte za pripremu rižota su carnaroli i arborio, a tekućinu je je potrebno dodavati malo po malo, vruću i neprestano miješati kako bi riža pustila škrob. U jesen je prava šteta ne uživat u kremastom rižotu s gljivama.
Potrebni sastojci:
- 300 grama šampinjona (najprikladniji su svježi vrganji)
- 300 grama riže okruglog zrna
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 4 čaše juhe od povrća (oko 950 ml)
- 1 čaša suhog bijelog vina (oko 240 ml)
- 50 grama ribanog parmezana
- 60 grama maslaca
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- sol
- crni papar
- malo ružmarina ili majčine dušice
Priprema:
Gljive očistite i narežite. Zatim ih zapržite na tavici s dvije žlice maslinovog ulja, na srednjoj vatri, oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin i sve miješajte nekoliko minuta. Dodajte vino, pustite da se reducira još 2 minute i maknite s vatre.
U loncu zagrijte maslac i ostatak ulja pa prodinstajte luk. Dodajte rižu i umak od gljiva, zatim žlicu vruće juhe. Nakon toga dolijevajte juhu kako je riža upija.
Na kraju dodajte parmezan, posolite po želji i promiješajte.
Poslužite toplo, ukrašeno ružmarinom ili majčinom dušicom.