brzo i jednostavno

Savršeno kremasti rižoto s gljivama: Ovo je recept koji Talijani s razlogom uvijek imaju pri ruci

25.10.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Sezona je gljiva, a rižoto je jedan od najlakših i najukusnijih načina njihove pripreme. Ovaj recept je jedan od onih brzopoteznih koji je odlično imati uvijek pri ruci, bilo da se radi o brzom ručku, dolasku nenajavljenih gostiju ili prilogu uz neki svečaniji obrok

Rižoto je jelo koje potječe sa sjeverozapada Italije, točnije s istoka i zapada Pijemonta i područja Verone, zbog obilja riže u regiji.

Idealne sorte za pripremu rižota su carnaroli i arborio, a tekućinu je je potrebno dodavati malo po malo, vruću i neprestano miješati kako bi riža pustila škrob. U jesen je prava šteta ne uživat u kremastom rižotu s gljivama.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Potrebni sastojci:

  • 300 grama šampinjona (najprikladniji su svježi vrganji)
  • 300 grama riže okruglog zrna
  • 1 manji luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 4 čaše juhe od povrća (oko 950 ml)
  • 1 čaša suhog bijelog vina (oko 240 ml)
  • 50 grama ribanog parmezana
  • 60 grama maslaca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • sol
  • crni papar
  • malo ružmarina ili majčine dušice

Priprema:

Gljive očistite i narežite. Zatim ih zapržite na tavici s dvije žlice maslinovog ulja, na srednjoj vatri, oko 5 minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin i sve miješajte nekoliko minuta. Dodajte vino, pustite da se reducira još 2 minute i maknite s vatre.

U loncu zagrijte maslac i ostatak ulja pa prodinstajte luk. Dodajte rižu i umak od gljiva, zatim žlicu vruće juhe. Nakon toga dolijevajte juhu kako je riža upija.

Na kraju dodajte parmezan, posolite po želji i promiješajte.

Poslužite toplo, ukrašeno ružmarinom ili majčinom dušicom.