Iako bijela čokolada ima velik broj obožavatelja, ova poslastica zapravo je mješavina masnoća i kemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju kako ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime 'čokolada', jer uopće ne sadržava glavni sastojak prave čokolade - kakao
Kako tvrde stručnjaci za hranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može poslužiti ni kao najlošija zamjena za čokoladu, piše zena.blic.rs.
'Bijela čokolada je slatki otrov koji ne sadržava neophodne vitamine i minerale te nema apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost, već isključivo onu kalorijsku', kaže primarijus i nutricionist Ljubomir Pfaf.
Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada znatno teže razgrađuje u metabolizmu od prave čokolade, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 posto kakao maslaca, te oko 14 posto suhe mliječne mase. Ostatak čini pretežito šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 grama ugljikohidrata.
'Riječ čokolada u bijeloj čokoladi oduvijek je upitna, jer ona ne sadržava kakao, što je osnovni sastojak čokolade. Bijelu čokoladu uglavnom čini mješavina maslaca ili nekih drugih masti, s dosta šećera i umjetnih emulgatora koji joj daju okus,' objašnjava nutricionistica Milka Raičević.