TRIK S ETIKETAMA

Hrana je u ovom slučaju daleko ukusnija

05.12.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Niste dobri u kuhanju? Evo pouzdanog načina da uvjerite svoje goste da je večera ukusna: samo im recite da je iz organskog uzgoja

Studija švedskih znanstvenika pokazala je da nam je hrana ukusnija kada vjerujemo da je iz organskog uzgoja. U studiji su skupini ispitanika ponudili dvije šalice obične kave, ali su im rekli da je jedan

napitak pripremljen od organski proizvedene kave. Iako su oba napitka bila jednaka, sudionici su tvrdili da im je onaj koji je bio navodno organski – ukusniji. Studija zaključuje da je i sama etiketa bila dovoljna da promijeni očekivanja o kvaliteti i ukusu hrane.

'Sve veći broj proizvoda označen je moralnim kategorijama poput fair-tradea, ekološke proizvodnje i drugih etiketa povezanih s društvenom i ekološkom odgovornošću i našom savješću', navodi se u studiji.

'Pokazali smo da ekološke naljepnice ne samo da promoviraju spremnost da platimo više za proizvod, nego se također pojavljuju kako bi se poboljšao perceptivni doživljaj kušanog proizvoda.'

Voditelj istraživanja Patrik Sorqvist dodaje kako u slučaju biljnih proizvoda, poput kave, potrošači mogu vrlo lako zamisliti proizvodne razlike koje bi mogle utjecati na okus, kao što je zaprašivanje usjeva.

Njegova se studija temelji na ranijem istraživanju koje je pokazalo da konzumenti često pretpostavljaju da su organski proizvodi zdraviji i imaju manje kalorija. Organsko voće, povrće, jaja i meso proizvedeno je bez pomoći pesticida, umjetnih gnojiva i intenzivnih poljoprivrednih tehnika. Istraživanje Sveučilišta u Gavleu objavljeno je u časopisu PLoS ONE, piše MailOnline.