super voće

Male ali moćne: Evo zašto su goji bobice sve popularnije

21.03.2025 u 14:27

Bionic
Reading

Goji bobice, poznate i kao 'sretne bobice' ili 'crveni dijamanti', postaju sve popularnije zbog niza zdravstvenih prednosti i visoke nutritivne vrijednosti. Male, ali moćne, goji bobice s razlogom nose naziv supervoća

Goji bobice su plodovi drvenaste biljke Goji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) koja pripada porodici Solanacea, istoj porodici kojoj pripadaju rajčice, krumpir, patlidžan i paprike. Izvorno potječu iz Azije, posebice Kine, Mongolije i Tibeta, gdje rastu u područjima s mineralima bogatim, alkalnim tlom. Ove bobice su se koristile više od 2000 godina kao ljekovita biljka i prehrambeni dodatak u istočnoj Aziji.

Vrste goji bobica

Postoji više od četrdeset poznatih vrsta goji bobica diljem svijeta, a većina ih raste na istoku. Goji bovoce se smatraju jednim od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa, vitamina C, flavonoida i karotenoida. Tri glavne medicinski vrijedne vrste u istočnoj Aziji su:

Crvene goji bobice

  • Lycium barbarum - najčešća vrsta, uzgaja se u Tibetu, Unutarnjoj Mongoliji i tzv. 'Goji pojasu'
  • Lycium chinense - srodna vrsta koja uglavnom raste u kineskoj provinciji Hebei

Crvene goji bobice imaju slatki okus sličan brusnicama i obično se jedu sušene.

Crne goji bobice

Lycium ruthenicum Murray - poznate kao 'crne goji bobice' ili 'Hei gou qi'.

Crne goji bobice su posebno bogate antocijaninima, što im daje tamnu boju i snažna antioksidativna svojstva.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zdravstvene prednosti goji bobica

Snažno antioksidativno djelovanje

Goji bobice su bogate antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju rizika od bolesti. Crvene goji bobice sadrže visoke razine zeaksantina, dok crne goji bobice imaju veću količinu fenola, tanina i antocijanina, što im daje jače antioksidativno djelovanje.

Jačanje imunološkog sustava

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i drugih antioksidansa, goji bobice pomažu u jačanju imuniteta i zaštiti od prehlade i gripe. Polisaharidi u goji bobicama također podržavaju imunološku funkciju.

Zaštita očiju

Zeaksantin u goji bobicama privukao je pažnju zbog svojih blagotvornih učinaka na vid, posebno u smanjenju rizika od retinopatije i makularne degeneracije povezane sa starenjem. Antioksidansi u goji bobicama filtriraju štetnu plavu svjetlost i štite oči tijekom starenja.

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Dugotrajna konzumacija goji bobica pokazala je smanjenje LDL kolesterola i pomoć u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Polisaharidi u goji bobicama mogu regulirati krvni tlak i smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Podrška plodnosti

U kineskoj medicini, goji bobice se koriste za podršku plodnosti i poboljšanje uspješnosti IVF-a. Studije pokazuju da mogu povećati broj i snagu spermija, seksualni nagon i funkciju reproduktivnih hormona.

Regulacija razine šećera u krvi

Goji bobice mogu pomoći u uravnoteženju razine šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da uravnotežuju inzulin i glukozu u krvi, što ih čini korisnim dijelom prehrane za osobe s dijabetesom.

Zaštita jetre

Goji bobice se u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste za liječenje bolesti jetre. Njihovi polisaharidi pomažu u poboljšanju imunološke funkcije i povećanju ukupne antioksidativne aktivnosti u tijelu.

Crne vs. crvene goji bobice

Iako ih mnogi razlikuju prvenstveno po boji, crne goji bobice su daleko učinkovitije kao antioksidansi. Tako jedna crna goji bobica sadrži pet puta više antocijanina nego crvena goji bobica. Antioksidativna snaga crnih goji bobica je 20 puta veća od vitamina C i 50 puta veća od vitamina E.

Crvene goji bobice su svijetlo crvene boje te su veće od crnih goji bobica. Okus im je sladak i kiselkast te su bogate zeaksantinom, antioksidansom važnim za zdravlje očiju.

Nutritivna vrijednost goji bobica

Goji bobice su pravi nutritivni dragulj. U 100g goji bobica nalazi se:

  • 306 kcal                      
  • 49g ugljikohidrata
  • 13g vlakana
  • 13g proteina
  • 25mg vitamina C
  • 1100mg kalija
  • 5mg željeza

Crne goji bobice s nešto manje te imaju blago gorak okus- Sadrže više antocijanina, snažnih antioksidansa, ali su rjeđe i skuplje od crvenih goji bobica- imaju 5 puta veći antioksidativni kapacitet od crvenih.

Obje vrste imaju brojne zdravstvene prednosti, ali se razlikuju u nutritivnom sastavu i dostupnosti. Crne goji bobice su rjeđe i skuplje, dok su crvene šire rasprostranjene i češće se koriste u prehrani i dodacima prehrani.

Kako konzumirati goji bobice

Goji bobice su iznimno svestrane i mogu se konzumirati na različite načine:

  • Jesti sirove ili sušene kao zdrav međuobrok
  • Dodati u žitarice, jogurt ili zobenu kašu za doručak
  • Umiješati u granola pločice ili energetske kuglice
  • Dodati u razne smoothieje
  • Koristiti kao zdravu alternativu grožđicama
  • Poslužiti za pripremu čaja od goji bobica (10-20 bobica namočiti u šalici tople vode 10 minuta)