Zeleni čaj smanjuje oksidativni stres, poboljšava probavu i usporava starenje stanica, zbog čega stručnjaci savjetuju njegovo što češću konzumaciju
Briga o zdravlju i dugovječnosti uključuje razne navike – od hidratacije i kvalitetnog sna do uravnotežene prehrane. No, ako želite dodatno povećati svoje šanse za dulji život, razmislite o uvođenju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.
Stručnjaci su upravo ovaj čaj prepoznali kao najbolji izbor ako je i vaš cilj dulji i zdraviji život, a sve zahvaljujući njegovim snažnim antioksidativnim svojstvima.
Zeleni čaj smanjuje oksidativni stres
Naime, jedna od najpoznatijih dobrobiti zelenog čaja je njegova sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa. Oksidativni stres nastaje kada se u tijelu nakupljaju slobodni radikali – nestabilne molekule koje oštećuju zdrave stanice. Taj proces mogu ubrzati loš san, konzumacija alkohola, stres i zagađenja iz okoliša.
Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju slobodne radikale i štite stanice od oštećenja. Zeleni čaj njima obiluje, posebno epigalokatehin-3-galatom (EGCG), vrstom polifenola koji igra ključnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa.
'Antioksidansi zelenog čaja, posebno EGCG, podržavaju dugovječnost smanjujući oksidativni stres i jačajući prirodnu obranu tijela', objašnjava nutricionistica Nisha Melvani za Real Simple.
Osim toga, zeleni čaj štiti mitohondrije – dijelove stanica odgovorne za proizvodnju energije – te smanjuje upale, popravlja oštećenja DNA i podržava regeneraciju stanica, čime usporava starenje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.
Matcha ili klasični zeleni čaj – što je bolje?
Ako ste ljubitelj matche, imate sreće – ona pruža iste dobrobiti kao i obični zeleni čaj, ali u još većoj koncentraciji.
'Matcha ima snažniji učinak jer konzumirate cijeli list čaja u prahu, a ne samo njegov ekstrakt iz infuzije', kaže nutricionistica Melvani.
Usporava starenje stanica
Zeleni čaj ne samo da smanjuje oksidativni stres, već i usporava staničnu senescenciju, proces u kojem stanice prestaju dijeliti se i postupno gube funkcionalnost.
Iako je to prirodni dio starenja, prevelik oksidativni stres može ubrzati ovaj proces, uzrokujući nakupljanje senescentnih stanica koje ispuštaju upalne molekule, pridonoseći oštećenju tkiva i ubrzanju starenja.
Antioksidansi iz zelenog čaja, a posebno EGCG, mogu usporiti staničnu senescenciju, smanjiti kronične upale i poboljšati funkciju tkiva, što pridonosi duljem i zdravijem životu.
Podržava zdravlje crijeva
Zdravlje crijeva povezano je s mnogim aspektima zdravlja, uključujući imunološku funkciju, mentalno zdravlje i dugovječnost. Iako su fermentirane namirnice poput jogurta i kimchija poznate po blagotvornom učinku na probavni sustav, zeleni čaj također zaslužuje mjesto na popisu.
'Antioksidansi zelenog čaja poboljšavaju zdravlje crijeva podržavajući korisne bakterije, smanjujući upalu u probavnom sustavu i jačajući crijevnu barijeru', kaže Melvani. Zbog toga dolazi do smanjenja sistemske upale, jačanja imuniteta i poboljšanja metabolizma, što sve pridonosi duljem životnom vijeku.