OVO JE ZANIMLJIVO

Može li prekomjerno konzumiranje maslaca skratiti život? Evo što kažu znanstvenici

10.03.2025 u 14:27

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazuje da je konzumacija biljnih ulja povezana s duljim životnim vijekom, dok prekomjerna konzumacija maslaca može povećati rizik od smrti. Zamjena maslaca biljnim uljima može značajno smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca i karcinom

Prekomjerno konzumiranje maslaca moglo bi skratiti život, pokazalo je novo istraživanje – dok konzumacija biljnih ulja produljuje životni vijek.

Znanstvenici s Harvarda otkrili su da ljudi koji jedu najviše maslaca imaju 15 posto veću vjerojatnost da će umrijeti – od bilo kojeg uzroka – od onih koji ga jedu najmanje. S druge strane, visok unos biljnih ulja, poput kukuruznog, maslinovog i repičinog, čini se da pozitivno utječe na zdravlje. Zamjena maslaca biljnim uljima – bilo koje vrste – smanjila je vjerojatnost smrti za gotovo 20 posto.

Zapravo, svakih 10 grama dnevnog povećanja unosa biljnih ulja smanjilo je rizik od smrti od raka za 11 posto, a rizik od smrti od srčanih bolesti za 6 posto. Istovremeno, dnevno povećanje unosa maslaca od 10 grama povećalo je rizik od smrti od karcinoma za 12 posto. Jednostavnom zamjenom komadića maslaca ekvivalentnom količinom biljnog ulja, sudionici su smanjili rizik od smrti za 17 posto.

Dugoročno praćenje prehrambenih navika

Tijekom 50-godišnjeg razdoblja, znanstvenici su pratili više od 221.000 Amerikanaca, analizirajući njihove prehrambene navike putem upitnika o hrani. Došli su do revolucionarnog otkrića. Tijekom istraživanja umrlo je 50.932 sudionika – 12.241 od raka, a 11.240 od srčanih bolesti.

'Ovo je važno istraživanje koje pokazuje da ljudi koji jedu maslac ne žive toliko dugo kao oni koji se odlučuju za biljna ulja', rekao je dr. Tom Sanders, profesor emeritus nutricionizma i dijetetike na King's College London.

'Maslac ima visok udio zasićenih masti, sadrži neke transmasne kiseline (masti koje se ponašaju slično zasićenim mastima), ali ima vrlo malo polinezasićenih masti (masti koje pomažu u snižavanju kolesterola). S druge strane, nehidrogenizirana ulja soje, uljane repice i masline imaju nizak udio zasićenih masnih kiselina, ali visok udio nezasićenih masti.'

Koje vrste ulja odabrati?

'Ključna poruka je da je zdravije birati nezasićena biljna ulja umjesto maslaca. Ovo je posebno važno jer se na društvenim mrežama šire negativne informacije o biljnim uljima, koje se temelje na neutemeljenim tvrdnjama o potencijalnim štetnim učincima, a ne na smrtnim slučajevima kao što je opisano u ovoj studiji.'

Odavno je poznato da zasićene masti doprinose povećanju razine kolesterola i većem riziku od srčanih bolesti. To se događa kada nakupljanje masnih naslaga sužava krvne žile i povećava rizik od moždanog udara. Prekomjerna konzumacija također može dovesti do debljanja, što je faktor rizika za dijabetes tipa 2.

Nisu sva ulja jednaka.

Britanska zaklada za srce (British Heart Foundation) savjetuje osobama koje su zabrinute zbog kolesterola da maslac zamijene margarinom, koji se proizvodi od biljnih ulja. Ona sadrže veći udio nezasićenih masti, poput polinezasićenih i mononezasićenih masti, koje se smatraju korisnima za zdravlje srca. No, nisu sva ulja jednaka.

Sjemenska ulja – kategorija biljnih ulja koja uključuje repičino, suncokretovo, laneno, kukuruzno i ulje sjemenki grožđa – nedavno su se našla na udaru kritika znanstvenika koji ih povezuju sa stanjima poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, depresije, pa čak i Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja sugeriraju da bi ova ulja mogla povećati stopu obolijevanja od raka.

Razlog tome je što sjemenska ulja sadrže visoke razine omega-6 masnih kiselina, tvari za koje se smatra da potiču upalu – što pomaže rastu karcinoma i sprječava tijelo da se bori protiv tumora. Ipak, postoje i suprotna mišljenja da su omega-6 ulja korisna, pa čak i neophodna za naše zdravlje.

Linolna kiselina – najčešći oblik omega-6 u sjemenskim uljima – pomaže u održavanju zdrave kože i dio je staničnih membrana. Istraživanja također pokazuju da ljudi s većim unosom linolne kiseline imaju manji rizik od smrti od srčanih bolesti, zbog njezine sposobnosti da snizi razinu 'lošeg' kolesterola. Ukratko, preporuka je umjerena konzumacija maslaca i prednost biljnim uljima, uz pažljiv odabir vrste ulja.