NAJMLAĐI POBJEDNIK

Hrvatska dobila novog prvaka države u kuharstvu

06.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Zlatko Novak iz Varaždina najmlađi je pobjednik Državnog prvenstva kuhara koje se održalo devetu godinu u nizu u sklopu manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva

Zlatko Novak je svoje umijeće stekao u varaždinskom hotelu Turist, a trenutno je na privremenom radu u Njemačkoj.

Drugo mjesto osvojila je Slađana Herman, kuharica restorana Herman na graničnom prijelazu Goričan. Trećeplasirani kuhar je Damnjan Draganić iz Falkensteiner hotela Therapia u Crikvenici.

Za ukupni poredak Državnog prvenstva zbrajali su se bodovi iz tri kategorije, a u sve tri se odvažilo natjecati 14 kuhara koji su u tri dana natjecanja pripremili osam različitih vrsta jela. U kategoriji hladnog jela pripremali su osam porcija po četiri vrste malih zalogaja, a radili su i kreativnu hladnu platu s tri različita predjela. Također, kuhali su i dva glavna jela, brancin i kunića s prilozima. Za meni su temu i paket s namirnicama kuhari dobili na samom natjecanju te su u narednih dva sata morali osmisliti četiri slijeda jela koja su na koncu i pripremili po vlastitim receptima.

Uz kuhare koji su se borili za titulu prvaka, natjecalo se još njih 33 koji su svoje kulinarsko umijeće pokazali natječući se u osam različitih kategorija namijenjenih kuharima a la carte restorana, ali i bolničkih kuhinja te vrtića, škola ili studentskih menzi. Također, nekoliko ih se dokazalo u izradi stolnog aranžmana od voća i povrća te skulpture od jestivih namirnica.

Podsjećamo, tijekom Dana hrvatskog kulinarstva koji su se od 30. studenoga do 5. prosinca održavali u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, održan je i Kamelija kup, ekipno natjecanje učenika. Najbolji su bili đaci Srednje strukovne škole Vinkovci.

Također, u sklopu manifestacije održano je i Državno prvenstvo slastičara na kojem je najbolja bila Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria.

Osim natjecateljskog dijela posjetitelji su sudjelovali na nekoliko kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih kulinarskih majstora, a sponzori Podravka i Dukat organizirali su degustacije svojih proizvoda. Veliko oduševljenje gostiju izazvala je svečana večera Zlatna nimfa na kojoj su bila servirana autohtona jela varaždinskog kraja.