NA CVJETNOM TRGU

Hrvatski Crveni križ educirao građane o sigurnosti hrane

07.04.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja skrenuo je pozornost javnosti na sigurnost hrane. Cilj je upozoriti vlade, proizvođače, zdravstvene djelatnike, potrošače i cjelokupnu javnost na važnost sigurne hrane te ulozi koju svatko od nas može imati kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za jelo. Prigodnom akcijom na Cvjetnom trgu i Hrvatski Crveni križ pridružio se obilježavanju Svjetskog dana hrane. U druženju s građanima dijeljeni su leci s uputama kako osigurati sigurnost namirnica, a oni hrabriji zaigrali su i kviz koji se bavio pitanjima sigurnosti hrane

Svima koji su pokazali visoku razinu znanja, dodijeljene su i prigodne nagrade. Održana je i humanitarna prodaja Eko Sever proizvoda, a sredstva su namijenjena humanitarnim programima Hrvatskog Crvenog križa. Akciju su podržali i trener Mario Valentić, hokejaš Marko Lovrenčić te glumica Nada Rocco, a građani su rado poslušali njihove savjete o zdravim životnim i prehrambenim navikama.

Sigurnost hrane danas je iznimno važna s obzirom na to da se postupak uzgoja, proizvodnje i prodaje hrane drastično promijenio u proteklih pedesetak godina. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta sada može imati posljedice na zdravlje ljudi u drugom dijelu svijeta. Mnogi ljudi će tijekom svojega života oboljeti od bolesti koje se prenose hranom ili vodom. Od posljedica konzumiranja nezdrave i nesigurne hrane godišnje umire oko dva milijuna osoba.

Zdrav način prehrane i pametan izbor i čuvanje namirnica pitanja su kojima se bavi zdravstvena služba Hrvatskog Crvenog križa. U današnjoj akciji građani su pokazali iznimno znanje o temi sigurnosti namirnica, a osnovne upute poput nužnosti higijene te odvajanja sirovih i kuhanih namirnica, u potpunosti su usvojene.