Tim zagrebačkog restorana Apetit, chef Stjepan Bistrički i Kristijan Kereša, pripremio je idealan zimski ručak po njihovu izboru, koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca
Zanimljive kombinacije ova dva gastro čarobnjaka naizgled izgledaju nespojivo, no jela koja su pripremili itekako obećavaju. Uvertira u blagdanski ručak počinje torticom od svježeg sira s lješnjacima, nakon čega chefovi predlažu neobičnu juhu od kestena s okruglicom od jetre, a za glavno jelo na blagdanskom stolu dvojac sugerira pirjane teleće obraze s povrćem.
Nakon zimskog ručka prava je poslastica punč koji se lako priprema kod kuće i idealna je okrepa koja će popraviti blagdansko raspoloženje, a ako su vam, kao i nama, već počele curiti sline na spomen ovih delicija, ne propustite zapisati recepte koje su s nama podijelili chefovi poznatog zagrebačkog restorana.
1. Tortica od svježeg sira s lješnjacima
Sastojci za podlogu:
- 50 g knackebrot krekera
- 50 g lješnjaka
- 100 g maslaca
Sastojci za kremu:
- 150 g rikule
- 200 ml jogurta
- 8 žlica limunovog soka
- 5 listića želatine
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 175 g svježeg sira
Sastojci za pesto od lješnjaka:
- 2 češnja češnjaka
- 70 g lješnjaka
- 20 g peršina
- ½ žlice korice od limuna
- 2 žlice parmezana
- 7 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Pripremite dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine.
- Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite, stavite u vrećicu i zatim valjkom za tijesto još usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
- Rikolu očistite i ostavite 50 g za ukras, ostatak opariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti, narezati u grubo i pomiješati s tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.
2. Juha od kestena s okruglicom od jetre
Sastojci za juhu:
- 350g kestena (skuhanih)
- žlica šećera
- 50 ml bijelog vina
- 800 ml povrtne juhe
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- korica naranče
- 30 g hladnih komadića maslaca
Sastojci za okruglicu:
- 200 g pileće jetre
- kajzerica
- 30 g mrvica
- jaje
- žlica timijana
- sol i papar
Priprema:
- Jetru i kajzericu izrezati na kockice, pomiješati s mrvicama, jajem i timijanom, posoliti i popapriti i zatim ostaviti sat vremena sa strane.
- Kestene narezati na komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom i pustiti da malo zakuha, dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha, dodati vrhnje i koricu naranče, sol i papar, zatim maslac te štapnim mikserom izmiješati, dok se ne zapjeni.
- U loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti okruglice i prokuhati u vodi otprilike 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti. Okruglice ispeći na malo maslaca u tavi. Juhu servirati u tanjuru, dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.
3. Pirjani teleći obrazi s povrćem
Sastojci:
- 100 g mrkve
- 200 g celera
- 200 g luka
- 1 kg telećih obraza (naručiti kod mesara)
- sol i papar
- 7 žlica ulja
- 20 g maslaca
- lovorov list
- češanj češnjaka
- žlica koncentrata rajčice
- 300 ml crvenog vina
- 300 ml telećeg temeljca
Priprema:
- Mrkvu, celer i luk narezati na kockice. Teleće obraze obrisati papirom i posoliti.
- Tri žlice ulja zagrijati u loncu, meso zapeći pet do 10 minuta, zatim izvaditi iz lonca, izvaditi ulje, ponovno staviti svježe ulje, maslac i luk te zapeći oko tri do četiri minute.
- Dodati mrkvu i celer i peći još pet minuta. Dodati lovorov list, meso i češnjak, zatim još malo zapeći, a koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći.
- Zaliti sa 150 ml vina i reducirati, ostatak vina dodati i ponovno reducirati, zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160°C i lonac staviti unutra da se lagano pirja sat i 30 minuta. Dok se meso pirja, bar jednom ga okrenuti.
- Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje petnaestak minuta i servirati.
4. Božićni punč
Sastojci za dvije litre punča:
- limun
- 1 l crvenog porta
- 1 l soka od grožđa
- 2 štangice cimeta
- 6 klinčića
- 5 žlica smeđeg šećera
- 8 žlica grožđica
- Limun oprati vrućom vodom i izrezati na ploške.
- Ploške limuna s portom, sokom od grožđa, štangicom cimeta i klinčićem staviti u lonac i na laganoj vatri zakuhati.
- Zasladiti smeđim šećerom i pustiti da se arome razviju, zatim procijediti.
- U čaše staviti malo grožđica i zaliti punčem.