Pomama za slasticom, stvorenom u čuvenoj slastičarnici The Fix iz Dubaija, traje. Spoj kremaste pistacije, hrskavog kadaifa (tanko rezano lisnato tijesto) i čokolade (unatoč visokoj cijeni) osvojio je mnoge koji su je probali, a u Zagrebu je ovih dana organizirana radionica na kojoj smo iz prve ruke imali priliku vidjeti kako ta slastica nastaje i naučili kako ju se uz nekoliko ključnih sastojaka, može napraviti i kod kuće
Zahvaljujući popularnosti, ljudi iz cijelog svijeta trude se napraviti vlastite verzije ovog slatkog fenomena. Zbog ogromne potražnje i ograničene dostupnosti, mnogi su počeli praviti svoje verzije Dubai čokolade, a mi smo taj bliskoistočni desert spravili na radionici (od nekoliko sati) koju je u svom prostoru u Cvjetnom naselju vodila autorica, novinarka i wellness managerica, Mary Novosel.
Započeli smo raditi tako da smo najprije pripremili sve sastojke i kalupe za čokoladu. Na početku smo otopili bijelu čokoladu sve dok nije postala sjajna, tekuća i glatka.
Ništa bez zlatne boje
Razdvojili smo je na par manjih posuda ili žlica te joj dodali prehrambenu boju (koja se prva lijeva na kalup) za čokolade. Takvo ukrašavanje zapravo dodatno doprinosi njezinoj posebnosti.
Prije toga smo, kako bi sve bilo u duhu orjentalnoga, zlatni prehrambeni prah, latice ruže, komadiće pistacija, badema i slično. Što se prvo doda, bude na gornjem dijelu čokolade. Dok se obojanu čokolada sušila, otopili smo prvi dio tamne čokolade (pola od smjese), također na pari.
Odabir čokolade za izradu
Ako koristite čokoladu za kuhanje, čokolada neće biti jako slatka, ali će biti tvrđa. Koristite li pak mliječnu čokoladu, čokolada će biti slađa i mekanija.
Kad smo je otopili prelili smo čokoladu u kalup i po rubovima - da se napravi čokoladni kalup za smjesu kadaifa i pistacija koja daje savršeni balans čokoladi. Kadaif su zapravo tanki rezanci napravljeni od brašna, vode i prstohvata soli (kod nas je dostupan u specijaliziranim trgovinama). Upravo preprženi kadaif daje hrskavost, dok pistacija donosi bogatstvo okusa. Kadaif se inače koristi u mnogim srednjoistočnim jelima poput knafeh. Mi smo koristili kupovni kojeg smo prethodno izmrvili.
Kada se čokolada stvrdnula (najbolje je staviti kalup u duboko smrzavanje) na nju smo izlili smjesu od kadaifa koju smo nekoliko minuta prepržili na žlici kokosovog ulja te mu dodali pistacio pastu, tahini pastu sa žlicom usitnjenih pistacija. Kako Dubai čokoladu čini posebnom spoj različitih tekstura i okusa, neki su uz pistacio stavljali i bademe te začine prema želji - karamum, cimet, đumbir (malo začina treba staviti da ne preuzmu okuse).
Preostalom dijelu čokolade dodali smo ružinu vodicu (u originalnom receptu se koriste ružine latice), ponovo je malo zagrijali da postane tekuća te čokoladu prelili preko smjese kadaifa i pistacija. Sve to obavijeno slojevima čokolade stvara desert koji je jednako vizualno privlačan koliko i ukusan. Čokoladu smo na kraju zagladili i tu stranu ukrasili te je stavili kratko u hladnjak (najbolje da odstoji dva sata) da se stvrdne prije nego smo je izrezali i probali.
Recept koji smo koristili:
250 g čokolade za kuhanje
180 g pistacio kreme
75 g kadaif rezenaca
35 g kokosovog maslaca
10 g tahini paste
žličica ružine vodice
10 g bijele čokolade
Po želji se može dodati i kajanski papar