Međunarodno priznat hrvatski brend Habanos moments svoj život ponajprije duguje Vinistri, najjačem i najcjenjenijem sajmu gastronomije i vina u Lijepoj Našoj - s kojim je prije šest godina sklopio 'sretan poslovni brak' spajajući autohtonu kulinarsko-vinsku baštinu Istre s egzotikom najprofinjenijih, originalnih kubanskih cigara, koje su i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji gastronomski proizvod koji nije nimalo štetan - ali i njegovom idejnom začetniku te alfi i omegi cijelog događanja, Alenu Kosanoviću
Nakon četiri godine Habanos moments unose dašak svježeg vjetra pa na kartu svoje ponude ucrtavaju ozbiljniji, četverodnevni gastronomsko-turistički projekt što okuplja goste sa svih strana svijeta koji raširenih ruku, gotovo hipnotizirani, uživaju u ljepotama i tradicionalnim delicijama što ih pružaju bogatstvo i raznolikost naše lijepe zemlje, odnosno Istre, jer ljude koji vole cigare spaja zajednička nit - da uvijek traže više - a prilika da im ponudimo najbolje što imamo u Hrvatskoj pokazala se punim pogotkom.
Prošle godine, ususret ovogodišnjem četvrtom izdanju, kada Habanos moments (p)ostaju samostalno gastronomsko događanje, dobiveno je i zeleno svjetlo Habanosa, najvećeg proizvođača cigara na svijetu, koji stavlja na njega i pečat svog službenog internacionalnog događanja.
Dodatni vjetar u leđa cijeloj manifestaciji zacijelo je interes brojnih zemalja što ne jenjava ovih godina, pa tako ambasadore Habanos momentsa kojima je imperativ promocija Hrvatske i njene gastronomske kulture nakon uspješnog gostovanja u Hong Kongu, u kojemu su prokrčili prodajni put hrvatskim vinarima, očekuju pozivi iz Malezije, Švedske, Čilea i New Delhija, a svojom su prezentacijom 'habanos cookinga' (kuhanja s duhanom) ove godine u jakoj konkurenciji svjetskih imena briljirali u srcu Kube, u Havani, posebice kolačem od duhana i tartufa u obliku cigare, te kubanskog predsjednika 'prokrijumčarenim' kulenom kupili za sva vremena, što su prenijele sve važnije novinske svjetske agencije. Naime taj se podbrend razvio iz s(p)retnog slučaja prije nekoliko godina, kada su s Kube stigli listovi kohibe u Hrvatsku, no poznati je kubanski motač cigara zbog problema s vizom bio spriječen doputovati, pa su oni bili osuđeni na (od)leža(va)nje, što je proporcionalno s vremenom podignulo njihovu vrijednost na ljestvici kvalitete.
Tada je Alenu sinula ideja da listove preda sigurnim rukama ponajboljih hrvatskih majstora kuhinje koji su u dvije godine predanog rada i kulinarske igre isporučili hvalevrijedan meni od 10-15 različitih delicija začinjenih duhanom, a sve su prošle službene testove štetnosti i zdravlja. Štoviše, iz tog je rada nastao i top proizvod hrvatsko-kubanske soli, pri čijoj se proizvodnji ulje iz duhana prenosi u samu sol, što joj na koncu (o)daje posebnu, aromatiziranu notu koja u svijetu već sad vrlo visoko kotira pa se kuju ozbiljni planovi za njenu masovniju, komercijalnu proizvodnju.
Ovogodišnji program Habanos momentsa, čija inspiracija počiva na sinergiji četiri osjetila, odnosno pet elemenata (vid, sluh, okus, dodir i miris), od 9. do 12. svibnja pršti primamljivim događanjima, poput tradicionalne ribarske večere u istarskoj konobi uz glazbu nezaobilaznih klapa u Rovinju, do kojeg se plovi barkama; potom kasnog istarskog doručka na travi u vinariji Trapan u Šišanu na otvorenom i uz prezentaciju najboljeg od 'habanos cookinga'; gala večere na novootvorenoj terasi hotela Lone s posebnim 3D sound scape ozvučenjem i glazbenim iznenađenjima s domaćinom Tomom Gretićem; koktel večere u jednoj od najpoznatijih svjetskih zvjezdarnica u Višnjanu, u kojoj goste očekuje romantično promatranje nebeskog svoda i stručno predavanje Korada Korlevića te domaćina, vinara Mladena Roksanića, a naposljetku, kao šećer na kraju, u sklopu Vinistre, završna večer, u kojoj će se predstaviti limitirana edicija prve hrvatske vintage cigare Magnum46 iz 2005, koja je nakon toliko godina 'ležanja' upravo sada savršena za konzumaciju.
Prve su karte za ovogodišnji Habanos moments planule u Japanu, odakle dolazi poznati turistički bloger i novinar koji izdaje turističke vodiče pa je sljedeću 'zastavicu' zapiknuo u Hrvatsku; zatim u Hong Kongu, iz kojeg stižu hotelijeri zainteresirani za našu obalu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Norveškoj, Americi, Maleziji, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji te svim zemljama iz regije, a većina će gostiju na Habanos momentsu spojiti ugodno s korisnim te kasnije prozujati po Istri koja skriva nevjerojatan i gospodarsko-turistički i rekreativni potencijal, stoga je posljednje desetljeće s razlogom diljem svijeta svrstavaju u top turističke i gastronomske destinacije.