Hrvatska je dobila novu slastičarsku prvakinju. Rafaela Mihatović iz porečke tvrtke Riviera Adria bila je najbolja na Državnom prvenstvu slastičara koje se održalo četvrtu godinu u nizu u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva
Na drugo mjesto plasirao se Kristijan Kodrić iz zagrebačke tvrtke Torte dizajn, a treća je bila Jasminka Horvat iz Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama. Natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije. Svečanu tortu na temu Valentinova sudionici su pripremali tijekom noći s petka na subotu. Nakon tog, zadatak im je bio pripremiti tople i hladne deserte, a natjecanje su okončali izradom kolača i slatkog pladnja s četiri vrste malih kolača.
Oko pedeset kuhara stiglo je u nedjelju u Varaždinske Toplice kako bi do srijede sudjelovali na Državnom prvenstvu kuhara. Jučer su pred publikom ekipe restorana pripremale menije od četiri slijeda, a još uvijek je u tijeku pojedinačno natjecanje u restoranskom jelu. Također, danas će kuhari pokazati koliko dobro poznaju domaću kuhinju te koliko su vješti u prezentaciji jela hrvatske kulinarske baštine na moderan način u skladu sa svjetskim trendovima.
Od nedjelje se pripremaju i hladna jela, mali zalogaji te kreativna svečana plata koja će se večeras moći degustirati na svečanoj večeri Zlatna Nimfa. Uz ovu kategoriju, za konkurenciju u borbi za državnog prvaka nužno je natjecati se i u izradu toplih glavnih jela, ribljeg i mesnog te pripremiti meni od četiri slijeda od namirnica s kojima će se upoznati neposredno prije samog natjecanja. Sve to kuhari će pripremati tijekom ponedjeljka i utorka.
Ukupnim poretkom u ove tri kategorije postat će izvjesno tko je novi prvak Hrvatske u kuharstvu. U utorak će se osim kategorija u borbi za titulu državnog prvaka, kuhari natjecati u pripremi bolničkog menija, menija za mlade, ali i u kulinarskoj umjetnosti, izradi skulptura od voća i povrća. Već sutra navečer znat će se plasmani kuhara u većini kategorija, dok ćemo Državnog prvaka imati u srijedu. Ponedjeljak i utorak Podravkini kuhari održat će promociju proizvoda tvrtke, a jela će se moći i kušati. Također, još nije kasno da se zainteresirani amaterski kuhari prijave na radionicu autohtone kuhinje Primorsko-goranske županije koja se održava u utorak od 16 sati