NE IZGLEDA PRIMAMLJIVO

Je li čokolada pokvarena ako se na njoj pojavio bijeli sloj

02.03.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Odlučili ste se zasladiti i otvorili ste čokoladu, ali ona na površini ima tanak bijeli sloj zbog kojeg djeluje kao da je pokvarena. Ne brinite, sigurna je za konzumaciju, a bijeli sloj na čokoladi događa se iz dva razloga

Bijeli sloj na čokoladi zbog kojeg ta omiljena poslastica više ne izgleda tako primamljivo događa se kada na površinu izbiju šećer ili masnoća, ali to ne znači da je pokvarena.

Obično je taj neugledan sloj suh ako je na površinu izbio šećer, a vlažniji ako je u pitanju masnoća.

Naime, ako čokoladu čuvate na toplom mjestu, dolazi do otapanja šećera koji se zatim u kristalima zadržava na površini.

Izbijanje masnoće na površinu također se događa ako čokoladu držite na toplome mjestu. Tada opet dolazi do promjene u temperaturi čokolade pa ona reagira tako da masnoće postanu vidljive.

Kako bi otkrili zašto se ove pojave događaju i što se može unaprijediti, znanstvenici na hamburškom Tehnološkom institutu koristili su se rendgenom u proučavanju slojeva čokolade, a rezultati su objavljeni u časopisu Applied materials and interfaces.

Voditeljica studije Svenja Reinke rekla je da bi se takozvano cvjetanje masti u budućnosti moglo reducirati promjenom poroznosti čokolade mijenjanjem kristala koje formira.

Najbolja je temperatura za spremanje i skladištenje čokolade 18 stupnjeva Celzijevih, a zaključak je taj da promjene u načinu kako se čokolada hladi pa zatim skladišti mogu smanjiti pojavu cvjetanja masti.

Razlog više da uživate u čokoladi

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Maineu, Sveučilišta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje pokazala je da uživanje u čokoladi ima prednosti. Ispitanici koji jedu čokoladu jednom tjedno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji je ne konzumiraju.

Također, znanstvenici su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja, ali rizici od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 niži su kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.

I mliječna čokolada ima svoje blagodati

Obično se spominju blagodati crne čokolade, no neka su istraživanja potvrdila da umjereno uživanje o onoj mliječnoj također pozitivno djeluje na naše zdravlje. Magazin Heart tako je objavio analizu osam studija u kojima je sudjelovalo 158 tisuća ispitanika koji češće jedu mliječnu čokoladu, a pokazalo se da ne postoji nijedan dokaz koji povezuje čokoladu s opasnostima od srčanih bolesti.

Analiza studija otkrila je da sobe koje redovito jedu čokoladu u količini do 100 grama dnevno imaju oko 11 posto manji rizik od srčanih bolesti, a čak 23 posto manji rizik od moždanog udara. No znanstvenici nisu uspjeli točno otkriti zašto čokolada ovako utječe te su naglasili kako su ispitanici koji su jeli više čokolade zapravo mlađe osobe koje ni nemaju srčanih problema u toj dobi pa i dalje nemamo zeleno svjetlo za bezgranično uživanje u slatkišima.