U sezoni roštilja bila bi šteta na rešetku uz meso i povrće ne smjestiti i sir. Evo savjeta kako ga grilati te koje sireve birati.
Kako ispeći sir?
Sir za grilanje izrežite na deblje kriške kako se ne bi prebrzo topio. Ispeći ga treba na dobro zagrijanom roštilju, poslužiti na ugrijanim tanjurima.
Posluživanje
Odmah pri posluživanju posipajte ga začinima - origanom, metvicom, paprikom, sjeckanim peršinom i svježe mljevenim paprom. Na kraju ga se može preliti maslinovim uljem ili pripremljenim umacima.
Mnogi sirevi nakon termičke obrade postaju slaniji, pa se uz njih stoga preporučuju kontrastni, slatki umaci. To mogu biti razni voćni kompoti i pirei ili pak umaci na bazi meda ili javorova sirupa uz dodatak senfa!
Dobro ocijedite sir
Bilo da koristite sir koji ste marinirali ili svježi slani sir iz salamure, dobro ga ocijedite prije stavljanja na roštilj kako tekućina ne bi kapala po ugljenu, a sir pocrnio od dizanja pepela i dima. Marinirani sirevi bolji su za grill-tave ili za površine koje nemaju doticaj s vatrom i ugljenom.
Odabir sira
Nisu svi sirevi za roštilj, već samo oni visoke točke topivosti! Jedan od najpoznatijih sireva na svijetu stvoren za dobro ugrijani roštilj je ciparski halloumi. Osim na Cipru, ovaj je sir rasprostranjen u kuhinjama Grčke, Turske, Sirije, Libanona, Egipta, Jordana, Izraela i Palestine, ali se jede i diljem svijeta.
Radi se o slanom, bijelom siru, lagano gumaste teksture (poput mozzarelle), koji se čuva u salamuri i ima vrlo visoku točku topivosti. Poslužuje se pržen ili pečen na žaru kao toplo predjelo, s povrćem i salatama, ali i namazima poput humusa.
Na roštilj probajte „baciti“ President brie i camembert – izvrsno će se slagati s povrćem ili hrskavim zapečenim kruhom. Možete ih i zamotati u foliju s malo začinskog bilja!
Obavezno rezervirajte mjesto na roštilju i za Sirelin Bjelovarski slani sir te kuhani Domaći sir u klasičnoj i dimljenoj varijanti.
Bjelovarski sir nakon grilanja možete odmah dodati salati, u koju će se savršeno uklopiti zbog svojeg slankastog okusa (po potrebi ga prije pečenja posušite ubrusom).
Prije stavljanja na roštilj sve sireve valja premazati s nekoliko kapi maslinova ulja, a pečete li ga sa začinskim biljem u aluminijskoj foliji, sir će se manje rastopiti.
Još ideja za uživanje u sirevima, od izbora za umake i deserte do vodiča za sljubljivanje s pivom ili vinom, čeka vas na www.sirevi.hr.