ISTINA ILI POMODNOST

Je li superhrana doista i toliko superzdrava?

11.05.2016 u 13:55

Bionic
Reading

Pod superhranom se podrazumijevaju namirnice koje se smatraju zdravima, čak ljekovitima, ali neki su uvjereni da se radi samo o dobrom marketingu kako bi se što bolje zaradilo

Guarana u prahu, ječmena trava, sjemenke chije ili godji bobice samo su neke od namirnica koje se opisuju kao superhrana, piše RTL, a bogate su nutrijentima poput vitamina, minerala ili antioksidantima.

'Primjer za to je spirulina kao alga izrazito bogata željezom i vitaminom B12, odličnim za kognitivne funkcije našeg organizma', kazao je prodavač u trgovini zdrave hrane Vladimir Kokić. Građane zanima kako poboljšati funkcioniranje organizma i kako nam specifično pomažu određene namirnice, ali nutricionisti tvrde da je sva hrana - superhrana.

'Ne trebamo razmišljati o tome odakle je hrana, odakle je došla, imamo je sasvim dovoljno ovdje i ona je super. Ono o čemu trebamo razmišljati je koje su naše stvarne potrebe', istaknuo je za RTL Branimir Dolibašić, voditelj nutricionističko-dijagnostičkog centra Nutrilife.

Dodaje da niti jednu namirnicu ne treba posebno izdvajati: 'Dakle, imamo individualnu potrebu - svatko od nas. I onda to kombiniranje namirnica zapravo čini to da dobijemo sve što je potrebno našem zdravlju, bez obzira na to je li došlo s Tahitija, iz Sjeverne Amerike ili je raslo u Prepuštovcu.'