Ne zaboravite ovoga Božića na blagdanski stol iznijeti i pravi božićni kruh. Ako želite impresionirati svoje goste, odlučite se za tradicionalni finski božićni kruh čiji je recept ustupilo Veleposlanstvo Finske, a dobra stvar je ta da se ovaj kruh može i smrznuti te ga možete pripremiti unaprijed ili u njemu uživati i poslije Božića
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Dizanje: sat i pol
Pečenje: oko 40 minuta
Temperatura pećnice: 200°C
Sastojci (za tri štruce kruha):
4 čaše (1 litra) mlaćenice
50 g suhog ili običnog kvasca
3/4 čaše (2 dl) tamnog sirupa
2 žlice naribane korice od naranče
1/2 žica grubo mljevenih sjemenki kumina
1 žlica soli
oko 3 čaše (8 dl) raženog brašna
Priprema
Ugrijte mlaćenicu. Namrvite kvasac te dodajte sirup i začine.
Dodajte brašno i dobro izmijesite. Prekrijte krpom i ostavite da se diže. Ako vam je kuhinja prohladna, stavite posudu u kojoj se tijesto diže u toplu vodu.
Podijelite tijesto na tri dijela i oblikujte svaki u okruglu štrucu. Stavite na toplo da se dižu. Izbodite ih vilicom prije nego što ih stavite u pećnicu.