Losos je zdrav, a brzo se i lako priprema, stoga se potrudite da vam često bude na tanjuru. Evo jednog zanimljivog recepta
Sastojci:
4 odreska lososa (800 g)
1 žlica limunova soka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
4 mala komorača
40 g nesoljenog maslaca
3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 žlice šećera u prahu
sol, papar
1 češanj češnjaka
20 g nasjeckanog kopra
140 g mladog ovčjeg sira (skuta)
1 žličica vegete
Priprema
Odreske lososa operite i osušite. Pospite ih žlicom Vegete, nakapajte limunovim sokom i ostavite da odstoje oko 30 minuta.
Za vrijeme dok se losos marinira, pripremite prilog od komorača.
Komorač očistite od suvišnih dijelova, tvrdih listova tako da ostane samo čisti plod. Plod narežite na ploške debljine do dva cm.
U dublju posudu stavite pola količine maslaca i maslinova ulja, stavite na jaku vatru. Kad se mješavina počne pjeniti, dodajte ploške komorača i kuhajte oko dvije minute na laganoj vatri protresajući tavu. Uz pomoć hvataljki okrenite komorač i kuhajte daljnjih dvije minute. Popečeni komorač izvadite, dodajte ostatak komorača i postupak ponovite. Tijekom postupka dodajte preostali maslac i maslinovo ulje. Kad ste obradili sav komorač dodajte sjemenke komorača, šećer, posolite i popaprite. Kuhajte tridesetak sekundi, vratite ploške komorača te nastavite kuhati dok se komorač ne karamelizira, odnosno dok se za njega ne prelijepe sjemenke komorača i šećer. Sjemenke komorača bogate su eteričnim uljima.
Odreske ću odmah popeći na dobro ugrijanoj tavi dok ne dobiju lijepu boju, a vanjski dio mesa ne zatvori pore. Potom smanjite temperaturu ploče i pecite dok vam središnji dio ribe ne bude termički obrađen. Na taj način će riba iznutra ostati sočna, a izvana fino zapečena.
Na tanjur za posluživanje složite netom pripremljen losos, dodajte komorač, pospite ga češnjakom i koprom, dodajte sir natrgan na komadiće i poslužite. Za InMagazin recept je prezentirala Katarina Pentek.