U bespućima Instagrama pronašli smo tri okusom i izgledom savršena recepta za sladoled koji će nestati dok kažete - 'keks'!
Već neko vrijeme maštamo o browniejima s domaćim sladoledom pa smo odlučili sami napraviti sladoled po svom guštu. Pronašli smo recepte za sladolede od vanilije, čokolade i kombinacije kave i posoljene karamele za koje vam je potrebno svega nekoliko sastojaka.
Sladoled od vanilije
Sastojci:
- 175 ml kondenziranog mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Izmiksajte vrhnje u šlag.
2. Dodajte vaniliju i kondenzirano mlijeko pa ponovno sve izmiksajte.
3. Izlijte u nepropusnu posudu i zamrznite na minimalno 4 sata.
Mogućnosti ovog jednostavnog sladoleda od vanilije su beskonačne. Jednostavno ubacite dodatak po želji i sve promiješajte prije nego što sladoled stavite u zamrzivač. Pokušajte s nasjeckanim orasima, čokoladnim čipsom, Nutellom, čokoladnim bombonima ili čokoladnim mrvicama.
Sladoled od čokolade
Sastojci:
- 500 g slatkog vrhnja
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 100 g tamne čokolade za kuhanje s minimalno 65% kakaa
- sol
Priprema:
1. U velikoj zdjeli izmiksajte mikserom slatko vrhnje.
2. Dodajte kondenzirano mlijeko, prosijan kakao u prahu i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu i prozračnu smjesu nalik čokoladnom mousseu. Prebacite u plastičnu posudu.
4. Rastopite čokoladu u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, a u međuvremenu promiješajte špatulom. Dodajte prstohvat soli i promiješajte.
5. Izlijte čokoladu u sladoled i promiješajte pa poklopite zdjelu i stavite je u zamrzivač da odstoji minimalno pet sati ili preko noći.
Sladoled od kave i posoljene karamele
Sastojci za sladoled:
- 3 žlice jake kave
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 ml kondenziranog mlijeka
Sastojci za karamelu:
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žlice 'zlatnog' šećernog sirupa
Priprema:
1. Otopite šećer u tavi na jednog do dvije žlice vode.
2. Nakon što se otopi, ostavite na srednje jakoj vatri i prestanite miješati (povremeno ipak promiješajte). U nekom će se trenutku šećer pretvoriti u karamelu (možda ćete morati biti malo strpljivi). Pratite pažljivo jer može brzo izgoriti.
3. Jednom kada karamela postane jantarne boje, smanjite vatru i ulijte 100 ml slatkog vrhnja, zlatnog sirupa i soli, pa promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi. U ovoj fazi možete skuhati i kavu i pustiti da se ohladi.
4. Kada se sve ohladilo, možete započeti s pripremom sladoleda. Pomoću električnog miksera izmiksajte 600 ml slatkog vrhnja zajedno s kondenziranim mlijekom i ohlađenom kavom.
5. U plastičnu posudu ulijte pola kreme, prelijte s pola karamele i promiješajte. Zatim dodajte i preostalu količinu kreme te karamelu i ponovno promiješajte.
6. Pustite sladoled da se hladi u zatvorenoj posudi u zamrzivaču između šest i osam sati.