BRZO I UKUSNO

Jednostavni recepti za sladoled od vanilije, čokolade te kombinacije kave i karamele kojima je nemoguće odoljeti

21.05.2020 u 09:18

Bionic
Reading

U bespućima Instagrama pronašli smo tri okusom i izgledom savršena recepta za sladoled koji će nestati dok kažete - 'keks'!

Već neko vrijeme maštamo o browniejima s domaćim sladoledom pa smo odlučili sami napraviti sladoled po svom guštu. Pronašli smo recepte za sladolede od vanilije, čokolade i kombinacije kave i posoljene karamele za koje vam je potrebno svega nekoliko sastojaka.

Sladoled od vanilije

Sastojci:

  • 175 ml kondenziranog mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Izmiksajte vrhnje u šlag.

2. Dodajte vaniliju i kondenzirano mlijeko pa ponovno sve izmiksajte.

3. Izlijte u nepropusnu posudu i zamrznite na minimalno 4 sata.

Mogućnosti ovog jednostavnog sladoleda od vanilije su beskonačne. Jednostavno ubacite dodatak po želji i sve promiješajte prije nego što sladoled stavite u zamrzivač. Pokušajte s nasjeckanim orasima, čokoladnim čipsom, Nutellom, čokoladnim bombonima ili čokoladnim mrvicama.

Sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 500 g slatkog vrhnja
  • 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 100 g tamne čokolade za kuhanje s minimalno 65% kakaa
  • sol

Priprema:

1. U velikoj zdjeli izmiksajte mikserom slatko vrhnje.

2. Dodajte kondenzirano mlijeko, prosijan kakao u prahu i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu i prozračnu smjesu nalik čokoladnom mousseu. Prebacite u plastičnu posudu.

4. Rastopite čokoladu u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, a u međuvremenu promiješajte špatulom. Dodajte prstohvat soli i promiješajte.

5. Izlijte čokoladu u sladoled i promiješajte pa poklopite zdjelu i stavite je u zamrzivač da odstoji minimalno pet sati ili preko noći.

Sladoled od kave i posoljene karamele

Sastojci za sladoled:

  • 3 žlice jake kave
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 400 ml kondenziranog mlijeka

Sastojci za karamelu:

  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žlice 'zlatnog' šećernog sirupa

Priprema:

1. Otopite šećer u tavi na jednog do dvije žlice vode.

2. Nakon što se otopi, ostavite na srednje jakoj vatri i prestanite miješati (povremeno ipak promiješajte). U nekom će se trenutku šećer pretvoriti u karamelu (možda ćete morati biti malo strpljivi). Pratite pažljivo jer može brzo izgoriti.

3. Jednom kada karamela postane jantarne boje, smanjite vatru i ulijte 100 ml slatkog vrhnja, zlatnog sirupa i soli, pa promiješajte. Ostavite da se potpuno ohladi. U ovoj fazi možete skuhati i kavu i pustiti da se ohladi.

4. Kada se sve ohladilo, možete započeti s pripremom sladoleda. Pomoću električnog miksera izmiksajte 600 ml slatkog vrhnja zajedno s kondenziranim mlijekom i ohlađenom kavom.

5. U plastičnu posudu ulijte pola kreme, prelijte s pola karamele i promiješajte. Zatim dodajte i preostalu količinu kreme te karamelu i ponovno promiješajte.

6. Pustite sladoled da se hladi u zatvorenoj posudi u zamrzivaču između šest i osam sati.