DOBRE IDEJE

Jeftini trikovi zbog kojih će svaki dom djelovati luksuzno

03.06.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Njujorška dizajnerica interijera Cheryl Eisen otkrila je neke od najboljih trikova za uređenje doma te načine kako dom urediti sa stilom. Prema riječima dizajnerice koja je radila za neke od najvećih tvrtki za nekretnine, potpuni makeover doma s notom luksuza može biti jako jeftin i ne zahtijeva pražnjene novčanika

Broj tri je magična brojka
Prema riječima Cheryl Eisen, upravo tri jednaka elementa ili detalja u svakoj prostoriji izazvat će taj željeni 'wow' efekt. Tako je posljednjih nekoliko godina vrlo popularna slika podijeljena u tri dijela, a ukoliko baš takav detalj priželjkujete u svom dnevnom boravku ili pak iznad blagovaonskog stola, Eisen ima doista jeftinu ideju – sliku koja vam se sviđa pronađite na internetu, isprintajte, prerežite na tri djela te je uokvirite jednostavnim i jeftinijim okvirima. Učinak će biti i više nego efektan.

Stvorite iluziju
'Što je veće područje na kojemu stoji tepih, to se prostorija čini većom', kaže Eisen dodajući kako se prostor vizualno može povećati i spajanjem nekoliko tepiha, a ona obično prilikom uređenja interijera manjih prostora voli odabrati tepihe čupavce. Neutralne boje u prostoriji, veliko ogledalo postavljeno iza sjedeće garniture te veliki tepih odlično funkcioniraju zajedno te prostor čine većim i prostranijim.

Manje je više
Umjesto pretrpavanja polica brojnim stvarima, Eisen predlaže minimalistički izgled – nekoliko uspravno položenih knjiga s visokim vazama koje lijepo ispunjavaju prostor bez osjećaja pretrpanosti. Također, kako bi police bile što zanimljivije, nije loše dodati i objekte različitih visina i boja. Osim toga, prostor za police s knjigama i ukrasima najbolje je postaviti na mjesta u stanu koja bi inače zjapila prazna i neiskorištena.

Detalji koji privlače poglede
'Svaka soba treba imati svoje središte, a ukoliko dnevni boravak već niste tako uredili, odvojite jedan zid koji će predstavljati centralni dio te prostorije te ga naglasite kakvom slikom ili detaljem većih dimenzija koji će odmah privlačiti pogled', savjetuje Eisen.


Spavaća soba ne smije biti dosadna
Uobičajenu i pomalo već dosadnu spavaću sobu možete osvježiti jednostavnim trikom: jedan zid obojite u tamniju boju ili ga pak prekrijte tapetom. Ukoliko zid iza kreveta obogatite kakvom teksturom, sobi ćete dati topao i poliran izgled. Osim toga, ako obojite samo jedan zid ili stavite tapetu, ne samo da ćete postići odličan učinak, već i potrošiti značajno manje novca nego da uređujete sve zidove u sobi.

Prirodno svjetlo
Ukoliko vaš dom krase velike prozori i dovoljna količina svjetlosti, neka upravo to bude njegov najveći ukras. Kako bi vaš dom doista blistao, držite se neutralnih i neupadljivih boja te nemojte prekrivati prozore teškim i tamnim zavjesama. Kako biste spriječili da soba djeluje dosadno, dodajte kakvu zgodnu sliku ili neobično ukrašen jastuk.

Eklektičan miks
Eisen preporučuje uređenje doma u neutralnoj paleti boja, dok se živahne i jarke boje u interijer lako mogu dodavati putem detalja kao što su ukrasni jastuci, okviri, slike ili pak vaze. Eisenine omiljene boje definitivno su bijela, bež i siva, a također preporučuje i miješanje nekoliko različitih stilova po pitanju dizajna namještaja.