Korijander je u posljednjih nekoliko godina kod nas doživio veliku popularnost. Thai, kineski i meksički restorani doveli su ga na velika vrata, a razni televizijski formati ohrabrili su ljude da ga koriste u većim količinama
Iskreno, prije 15 godina, kada sam ga prvi put probao, nije me se dojmio. Bio mi je previše jak, a moje nepce naviklo na peršin, kadulju i ružmarin nije našlo načina da taj način smjesti u neko od jela. Za to je trebalo proći nekoliko godina i nekoliko šefova kuhinje koji su me naučili na koji način ga mogu ukomponirati u jela.
Pojačao mi se interes za istočnjačku kuhinju u kojoj je korijander gotovo najpopularniji začin. Često ga se može vidjeti u kombinacijama s đumbirom, galangalom, limunskom travom, čilijem i kaffir limetom. Obavezan je u kombinacijama s karijem, ali je vrlo prisutan i u drugim kulturama, pogotovo u Meksiku. U biti, korijander se upotrebljava u ostatku svijeta puno više no peršin.
Iako je puno popularniji posljednjih godina, pogotovo među mlađom populacijom, Hrvati o korijanderu znaju vrlo malo. U Masterchefu smo ga voljeli staviti pored peršina. Iako je razlika između peršina i korijandera više no očita, greške u zamjeni dešavale bi se vrlo često. Nema veze, bitno je da su ljudi naučili, makar i na teži način.
Najveći problem s korijanderom kod nas je to što ga je neki put teško nabaviti, ali ga se da posaditi i raste jako lijepo. Budući da sam lud za tajlandskom kuhinjom, vrlo ga često imam kod kuće, ali ga upotrebljavam i u kombinacijama koje i nisu vezane uz tu vrstu kuhinje. Često ga dodam juhi od mrkve ili bundeve i raznim vrstama rižota. Dobro ide i s voćem te ga u sezoni višanja znam narezati u višnje sa šećerom i maraschinom.
Vrhunski se slaže sa sirovim namirnicama te ga se da vrlo dobro uklopiti u carpaccio ili tartar od svježe ribe, ali i mesa. U Meksiku bi kojekakve kombinacije s tortiljama bile nezamislive da uz onu ljutinu čilija nema i malo svježine korijandera. Osim lišća, vrlo često se mogu naći i sjemenke koje imaju finu citrusnu notu te se vrlo često upotrebljavaju za mariniranje mesa ili ribe.
Kao i svi genijalni začini, korijander ima vrlo zdravo djelovanje te je izvrstan za čišćenje organizma od toksina i teških metala, prirodni je lijek za anemiju, ublažava artritis i reumu, smanjuje razinu kolesterola i šećera i normalizira probavu. Ako sve ovo nisu dovoljno dobri argumenti za korištenje korijandera, onda ne znam koji jesu.
Kupite thai kuharicu i wok, potražite začine i upustite se u malo eksperimentiranja. To ne mora biti ništa skupo, a bogatstvo okusa i uzbuđenje prilikom kušanja novih stvari dovoljno je veliki motiv da to učinite. Krenite s korijanderom.
Spicy pileća krilca
Sastojci:
1,5 kg pilećih krilca, prerezanih po zglobu
sol
papar
ulje
1 dl jogurta
1 velika žlica pirea od rajčice
žličica kurkume
žličica mljevenih sjemenki korijandera
žličica mljevenog kumina
žličica mljevenog đumbira
1 nasjeckan svježi čili
3 režnja sjeckanog češnjaka
nasjeckan svježi korijander po želji
Priprema:
Sve začine osim svježeg korijandera pomiješati u zdjelu i dodati pileća krilca.
Krilca ostaviti u frižideru dva sata. Zatim ih pustiti da dođu na sobnu temperaturu.
Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva cca 20 min. Kada su gotova, posuti ih svježim korijanderom i navaliti.