Kada pričamo o pilećoj jetri, ili o jetri općenito, govorimo o namirnici koja je bez obzira na svoju cijenu i raširenost kod velikog broja ljudi još uvijek kontroverza
Tko voli jetru, voli ju hard core, tko ne voli, ne može ju smisliti. Ja jetru kao i ostale iznutrice volim – ne, volim je slaba riječ, ja ih obožavam, pjevam pjesme o jetri, slažem ljubavne stihove inspirirane paštetama, raznim 'Venecijano' inačicama, tanko rezanom na roštilju, moussevima, tjesteninom punjenom finom smjesom od pileće jetre, a tu su i razne terine, parfei, sve te jetrene dobrote.
Ljudi se s jetrom u današnje doba mahom upoznaju preko konzerviranih pašteta, ili onih koje izlaze pritiskom na tubu. Prvoboračka osnovnoškolska marenda koja se sačinjavala od fete kruha s jetrenom paštetom i tanašnim čajem još mi je u sjećanju. Jetra je za neke ljude dno dna od hrane. Pričate im koliko obožavate seksi pink pečenu jetru omotanu lagano dimljenim špekom koja je fina i kremozna. Uz to popijete jedan fini prošek, a u ustima je dimljeno–slatko–slana ekstaza. Eto, takve emocije meni bude jela od jetre. A kada istoj toj ekipi spomenete tripice, bilo bi lijepo imati pri ruci foto aparat jer takvi izrazi lica se ne slažu niti kada dođe do višestrukog povećanja poreza, u kombinaciji s gubitkom utakmice nogometne repke u posljednjoj minuti. Šteta, njihov propust.
Pileća jetra je prava recesijska namirnica, jeftina, dostupna i nudi xy kombinacija. Najviše volim kada ju kupim u kombinaciji sa srcem koje očistim i ispečem na tavi da ostane lagano pink, nekoliko kapi aceta, ninski cvijet soli, maslinovo ulje i nema sretnijeg od mene.
Izvrsno se slaže sa špekom, prošekom, vinom,senfom, raznim začinskim biljem, jabukama, kruškom, šljivama, džemovima od luka, ali i u začinjenijim varijantama s chillijem. Što se tiče restoranske ponude, vrlo rijetko je na jelovnicima izvan standardnog koncepta 'džigerica na roštiljče'. U nekoliko restorana sam je jeo dinstanu na luku, nekoliko interesantnih terina i pašteta. Priča tu završava, zbog čega je jetrofil poput mene duboko nesretan.
Jetra ima kratak rok trajanja te se prilikom kupovine treba paziti na miris. Vrlo često se o jetri ima i loše mišljenje zbog činjenice da je katalizator organizma te ju se smatra nezdravom, što nije posve točno. Naime, jetra je izrazito bogata proteinima, vitaminom A i C te riboflavinom, ali i željezom. Ne preporučuje se ljudima koji imaju problema s kolesterolom jer je njime jetra izuzetno bogata.
Pokušajte neke nove stvari s jetrom, miješajte ju sa slanim i slatkim. Ako je ne volite, vrijeme je da se riješite predrasuda i uživate u njoj.
Brza jetra
Porebni sastojci:
150 g pileće jetre očišćene od srca
20 g tanko rezanog špeka
1 dl prošeka
Sol
Papar
0.03 l jabučnog octa
2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
1 žlica zrnastog senfa
100 g tanko rezanog ljubičastog luka
½ oguljene kruške abata
50 g palente
50 g maslaca
Maslinovo ulje
Priprema:
Zamotati jetru u špek te ju staviti u tavu na zagrijano maslinovo ulje. Peći dok špek ne zamiriše i ne dobije laganu koricu, a jetra mora biti polusirova.
Izvaditi jetru te u tavu staviti luk i kratko ga dinstati, dodati sitno sjeckani češnjak, dinstati dok ne zamiriše, staviti žlicu zrnastog senfa i dodati prošek. Vratiti jetru nazad u tavu, začiniti i staviti malo octa. Kuhati dok se umak ne zgusne.
U drugoj posudi popržiti na maslacu sjeckanu krušku, zaliti vodom i izmiksati štapnim mikserom. Kada zakuha, dodati palentu i začiniti. Kuhanu palentu izliti u kalup i ohladiti. Ohlađenu ju ispeći na maslinovom ulju da dobije koricu te poslužiti s jetrom.