U borbi sa suvišnim kilogramima, najveći je neprijatelj glad. No novo istraživanje otkrilo je jednostavno rješenje protiv željnih vapaja želuca – juhu
Popijete li nakon jela mnogo vode, bit ćete nakratko puni, ali pomiješate li namirnice s vodom i napravite juhu, ostat ćete siti mnogo duže.
Na pitanje zašto juha čini toliku razliku, odgovor pružaju znanstvenici. Koristeći metodu ultrazvuka i magnetske rezonancije ljudskog želuca, otkrili su što se događa nakon obroka i čaše vode, a što nakon pojedene juhe.
Nakon običnog suhog obroka pilorični sfinkter na dnu želuca zadržava hranu kako bi se probavila, dok vodu propušta u crijeva pa ona ne pridonosi osjećaju sitosti.
Kada pojedemo isti taj obrok pripremljen kao juha, sva miješavina ostaje u želucu te tako produljuje osjećaj sitosti.
Želudac juhu, kao i variva, probavlja duže, mnogo je zdravija od pržene hrane, a rezultati onih koji su se podvrgli takvom načinu mršavljena su zapanjujući, piše BBC.