NIJE KOMPLICIRANO

Kad jednom probate ovaj burrito, htjet ćete još

03.04.2014 u 08:49

Bionic
Reading

Ovaj recept za slasnu meksičku poslasticu pripremljenu na kalifornijski način dobili smo od California Burrito bara koji se nalazi u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. Izrada nije komplicirana, a sastojci i količina precizno su navedeni. Dakle, ne možete promašiti

Potrebni sastojci za jedan burrito:
1 velika tortilja (promjer 20-25 cm)
riža - 15 g
limunov sok – ½ limuna
crni grah - 15 g
pileća prsa - 100 g
ribani sir gauda - 30 g

Salsa Pico de Gallo:
rajčica – 1 veća
halapeno papričica - 1 manja (po izboru)
luk - 1 manji
limunov sok – ½ limuna
sol – ¼ čajne žličice
papar – ¼ čajne žličice

Bijeli umak:
kiselo vrhnje – 1 čašica (180g)
sol – ¼ čajne žličice
češnjak – 1 manji češanj
začini (kopar, vlasac) po želji

Priprema

Skuhajte rižu, začinite je limunovim sokom te dodajte soli po želji. Istovremeno, kuhajte crni grah zajedno sa začinima (sol, papar, kumin po želji) te ga iscijedite. Pileća prsa filetirajte, pecite na grill tavi pa nakon toga izrežite na kockice.
Pico de Gallo salsa: prepolovite rajčicu, izvadite sredinu te tvrdi dio narežite na sitne kockice. Luk i halapeno papričicu narežite na još sitnije kockice te sve skupa pomiješajte i dodajte limunov sok, sol i papar po želji.
Bijeli umak: na jedno pakiranje kiselog vrhnja dodajte ¼ čajne žličice soli i 1 manji češanj češnjaka te po želji malo vlasca ili kopra.

Slaganje burrita:
Kada ste pripremili sve sastojke, uzmite tortilju i zagrijte je na grill tavi uz dvije-tri kapi ulja. Zagrijanu tortilju položite na aluminijsku foliju te u sredinu tortilje krenite redom slagati sastojke. Počnite s rižom koju ravnomjerno rasporedite, a zatim slažite crni grah i piletinu. Nakon toga dodajte po jednu jušnu žlicu Pico de gallo salse i bijelog umaka te na kraju ribani sir. Ovisno o veličini tortilje pazite da ne pretjerate s količinom sastojaka te da sastojke ne slažete do samih rubova tortilje kako biste ju mogli što urednije zamotati.

S donjim dijelom tortilje (bližem sebi) čvrsto prekrijte sastojke. Zatim uzmite lijevi i desni dio tortilje i preklopite ih prema sredini. Sve skupa još jednom preklopite prema vrhu tortilje. Sada biste trebali imati smotuljak koji i dalje čvrsto držite i motajte u foliju na način da ga preklopite nekoliko puta i istovremeno motate foliju oko njega. Lijevi i desni dio samo smotajte na krajevima.

Burrito poslužite u foliji te konzumirajte na način da foliju odmotavate dio po dio, kao kada jedete sladoled u kornetu. Na taj način će svi sastojci ostati kompaktni. Višak salse i bijelog umaka poslužite uz tortilja čips. Dobar tek!