GASTROIKONE

Kalifornijski Mélisse slavio četvrt stoljeća uz slavnog Thomasa Kellera

15.09.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Slavni kalifornijski restoran Mélisse žestoko slavi 25. rođendan. Nakon što je fešta počela u srpnju, chef Josiah Citrin koncem kolovoza podijelio je na dobrotvornoj večeri svoju otvorenu kuhinju s legendarnim i brojnim Michelinovim zvjezdicama ovjenčanim chefom Thomasom Kellerom, voditeljem The French Laundryja u Napa Valleyju i njujorškog restorana Per Se

Mélisse, proslavljeni restoran s dvije Michelinove zvjezdice, već je četvrt stoljeća svjetionik vrhunske kuhinje u Los Angelesu. S 30 godina iskustva u industriji, chef i restorater Josiah Citrin svoje restorane Citrin i Mélisse, nagrađene s jednom, odnosno dvije Michelinove zvjezdice, učinio je institucijama kulinarske scene američke Zapadne obale.

Danas Méllisse još uvijek ima francuski štih, međutim u međuvremenu mu je dodao i kalifornijski način razmišljanja, namirnice i moderne elemente koji su ga, prije desetak godina, proslavili čak i u svijetu. Što se tiče ambijenta, Mélisse ima samo pet stolova i otvorenu kuhinju, dok je blagovaona smještena unutar još jednog restorana - Citrin. U kombinaciji, ti restorani u Santa Monici predstavljaju iznimnu kulinarsku destinaciju.

Kako bi proslavio važan jubilej, Josiah Citrin, kreativna snaga koja stoji iza Mélissea i mnogih drugih kulinarskih objekata u Los Angelesu, organizira čitav niz dobrotvornih četveroručnih večera, uz učešće slavnih chefova. Vrhunac je nedvojbeno bilo gostovanje Thomasa Kellera, jednog od apsolutno najpoznatijih i najuspješnijih chefova Sjeverne Amerike i svijeta. Sredstva prikupljena ovim događajem otišla su u korist Ment’ora, neprofitne organizacije posvećene poticanju kulinarske izvrsnosti kod mladih profesionalaca, ali i očuvanju tradicije i kvalitete kuhinje u Americi.

Chef Thomas Keller posebno je hvaljen zbog svog dubokog utjecaja na američku kulinarsku scenu otkako je 1994. preuzeo vodstvo restorana The French Laundry u kalifornijskome Yountvilleu. Restoran je brzo postao poznat po svojim maštovitim reinterpretacijama francuske kuhinje, rabeći lokalne i često domaće namirnice, a njegov je uspjeh učvrstio i Kellerovu reputaciju. The New York Times restoran je pohvalio kao 'najuzbudljivije mjesto za jelo u Sjedinjenim Državama'. Otkako je Michelinov vodič 2007. počeo pratiti američke restorane, The French Laundry svake godine dosljedno drži tri Michelinove zvjezdice.

  • +2
Melisse Izvor: Melisse / Autor: Jeff Couch FOOD Images

Prije toga, The French Laundry je 2003. i 2004. također proglašen najboljim restoranom na svijetu, od strane organizacije The World's 50 Best Restaurants. Nadovezujući se na ta postignuća, chef Keller proširio je svoje kulinarske pothvate s nekoliko uspješnih restorana kao što je Per Se s tri Michelinove zvjezdice u New Yorku. K tome, Thomas Keller jedini je chef rođen u Americi koji je dobio tri Michelinove zvjezdice u dva različita restorana.

Stoga je Kellerovo sudjelovanje u proslavi 25. godišnjice Mélisse velika čast za restoran i Josiaha Citrina. Usput, cijena za Citrinovu večeru, priređenu s Thomasom Kellerom, bila je  1584,84 dolara po osobi (nije 'okrugla' jer joj je pripisan porez), što je pripomoglo plemenitom cilju u korist Ment’ora.