BRAZILSKA KUHINJA

Michelinove zvjezdice vratile se među carioce

19.08.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Ako ste gurman i među onima koji, kao i (začudo) popriličan broj Hrvata, volite novu godinu dočekati u Rio de Janeiru, zanimat će vas vijest da se, nakon četiri godine stanke prestižni Michelinov vodič vratio u zemlju karioka kako bi proslavio restorane u Rio de Janeiru i São Paulu

Nakon četverogodišnje stanke zbog pandemije, Michelinov vodič prepoznao je i preporučio ukupno 82 restorana na kulinarskim scenama São Paula i Rio de Janeira (obuhvaća samo te gradove), a 24 od tih restorana dobila su Michelinove zvjezdice. Novo izdanje vodiča za 2024, inače sedmo po redu za Brazil, nije dodijelilo željene tri zvjezdice nijednom restoranu. Međutim, vodič je dvije zvjezdice poslao na adrese šest lokala, što je dvostruko više u odnosu na prethodno izdanje iz predpandemijske godine.

Među najbolje ocijenjenima ostao je kultni restoran D.O.M. chefa Alexa Atale u São Paulu, inače jedini restoran koji dvije zvjezdice drži od prvoga izdanja vodiča za Brazil, zatim Oteque chefa Alberta Landgrafa u Riju i Oro Felipea Bronzea. Dobro poznatom trojcu sada se pridružio sjajan restoran TUJU iz São Paula, dodatno nagrađen i priznanjem 'Otvorenje godine', kao i zelenom zvjezdicom, koja se dodjeljuje restoranima koji se ističu održivim pristupom.

'Sektor je preživio i rast će u budućnosti. Unatoč umjetnoj inteligenciji, ljudi će i dalje trebati jesti, a mi ćemo biti sektor koji će i dalje najviše zapošljavati', prokomentirao je trenutačno stanje industrije Ivan Ralston, chef TUJU-a prilikom dodjele nagrada.

Odabranoj skupini najboljih brazilskih restorana s dvije zvjezdice pridružio se i Evvai chefa Luiza Filipea Souze, koji je 2019. osvojio svoju prvu zvjezdicu u vodiču. Souza je također na čelu Trattorite Evvai, a nedavno je otvorio i svoj prvi lokal izvan São Paula, restoran Y, u hotelu Belmond uz slavne slapove na rijeci Iguazu na brazilsko-argentinskoj granici, inače velikoj turističkoj atrakciji globalne kategorije.

Posljednji od novopridruženih članova društva s dvije zvjezdice je Lasai iz Rio de Janeira, restoran sa samo deset mjesta, gdje svojevrsnu predstavu režira chef Rafa Costa e Silva. Iako počinje tiho, kuhinja oživljava kako se chefovi upuštaju u zadatke, uz zanimljivu interakciju između Rafe i njegovih gostiju.

  • +4
Oro Izvor: Oro / Autor: Tomas Rangel

Ove godine 15 objekata dobilo je jednu zvjezdicu. Cipriani (pod vodstvom chefa Nella Cassesea, u hotelu Copacabana Palace) iz Rija, Maní (chefica Helena Rizzo) i Picchi (chef Pier Paolo Picchi) iz São Paula zadržali su svoje stare pozicije, pokazujući svoju dosljednost tijekom godina. Među sedam novih imena ističe se japanski restoran Kuro iz São Paula, na čelu sa chefom Gerardom Barberanom, koji se u vodiču pojavljuje i s talijanskom Bottegom Bernaccom.

Od ostalih zanimljivosti, restoran Corrutela (São Paulo) chefa Cesara Coste, ponovo nagrađen oznakom Bib Gourmand, sada je osvojio i zelenu zvjezdicu.

'To je najvažnije natjecanje koje možemo imati - tražiti ravnotežu s prirodom', rekao je Costa primajući nagradu.

Oznaka Bib Gourmand, koja ukazuje na restorane s dobrom hranom po povoljnim cijenama (vrijednost za novac), dodijeljena za 37 restorana.