ŠPANJOLSKA KUHINJA

Na Pirinejima se hrana ne baca, od nje se rade najbolji kroketi na svijetu

06.08.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Kad kažemo da je španjolska kuhinja među najboljima u svijetu, ne kažemo to olako. Španjolci među tradicionalnim receptima imaju reprezentativna jela kao što su iberijski pršut, gazpacho, omlet od krumpira (tortilja), paella i mnoga druga. No, bez sumnje, španjolski kroket jedno je od omiljenih jela među ljubiteljima dobre hrane.

Kroketi su, naime, jedan od najpopularnijih tapasa u Španjolskoj, a također i među glavnim namirnicama u većini španjolskih kuhinja. Nastali su kao način da se spriječi bacanje ostataka hrane, osobito mesa. Da bi se iskoristili ostaci mesa ili povrća, njihovi se komadići pomiješaju s bešamel umakom i prže do zlatne boje.

Kroketi su u Španjolsku stigli iz Francuske, ali u verziji koja kao temelj rabi kremasti krumpir, nešto što poznajemo i u našoj kuhinji. I dok Francuzi, Nijemci, Austrijanci i Hrvati za svoje krokete rabe krumpir, Španjolci rabe bešamel, bogat, kremasti umak koji nastaje od maslaca, brašna i mlijeka. Koja je tajna španjolskih kroketa koja ih čini toliko popularnima i, kako tvrde mnogi, najboljima na svijetu?

Tajna koja španjolski kroket čini najboljim na svijetu je bešamel umak. Ostali se rade od kuhanog krumpira i obično se ne miješaju s drugim sastojcima, poput gljiva, pršuta, šunke, piletine ili kozica. Španjolski kroket uvijek se radi s umakom bešamel, što mu je možda i glavna karakteristika. Bešamel je umak napravljen od masnoće, poput maslaca ili ulja, pšeničnog brašna i mlijeka. Ovisno o vremenu njegova reduciranja, dobivaju se različite teksture. Za razliku od ostalih kroketa, bešamel španjolskoj verziji daje sočnost i kremastost. Osim toga, bešamel čini da se nadjev koji se rabi, bilo da je u pitanju piletina, pršut, kozice ili nešto drugo, bolje sjedini u cjelinu.

U Španjolskoj se mogu naći različite vrste kroketa, ali svi su napravljeni s umakom bešamel i na koncu hrskavo pohani. Uz ta dva uvjeta, svestranost recepta i dobra mašta pružaju priliku za pripremu bilo koje vrste. Nekoliko ih je na vrhu liste popularnosti.

Kroketi od iberijskog ili serrano pršuta vrlo su karakterističnog okusa, budući masnoća pršuta integrirana s bešamelom stvara iznimno ukusnu kombinaciju. Najčešće se radi od vrhova pršuta ili onih dijelova koji se teže režu nožem i moraju se rezati na komade i kockice.

Nakon kroketa od pršuta, najpopularniji su oni s piletinom. Radi se o klasiku španjolske gastronomije, kojeg karakterizira velika sočnost. Idealno se radi s kuhanim pilećim batacima jer se to meso lako odvaja i mrvi. Moglo bi se reći da je to jelo koje najviše koristi meso, jer prvo se napravi pileća juha s batacima. Zatim, kad su pileći bataci kuhani, s njima se naprave kroketi.

Kroketi od bakalara mogu se napraviti od cijelih leđa ili listića bakalara. Vrlo je važno prethodno desalinizirati bakalar i ne prekuhati ga. Meso će se odvojiti prirodnim putem, u obliku sitnih pahuljica.

Croqueta de puchero (kroket od pirjanog) radi se od sastojaka koji su preostali od drugih jela, najčešće pirjane peradi i teletine.

Kroketi od kozica, kao i kroketi od hobotnice, već su svojevrsno gurmansko jelo. Idealno je kozice lagano popržiti na maslacu, kako bi svoj okus što bolje prenijele na bešamel. Pametno je rabiti puknute ili manje lijepe kozice, jer će se za pripremu kroketa rezati na komade.

Kroketi od sira s plavom plijesni specijalitet su na sjeveru Španjolske, u regiji Asturija. Sir s plavom plijesni jedan je od najboljih sireva regije, a osim plijesni karakterizira ga i mrvičasta tekstura. Riječ je o siru koji se dobro topi i koji je idealan za miješanje s bešamelom. Ti kroketi imaju intenzivan, snažan okus, baš kao i sir od kojeg se rade.

U gastronomsku ponudu, naravno, morali su biti uključeni i veganski kroketi. Napravljeni su od sojinog mlijeka i maslinovog ulja, čime zamjenjuju tradicionalno mlijeko i maslac. Vrlo su jednostavni za pripremiti, slični tradicionalnim kroketima. Što se tiče vezanja bešamela, za razliku od tradicionalnog mlijeka, sojino mlijeko nema masnoće, pa moramo dodati malo više ulja kako bismo postigli pravu konzistenciju. Budući se ne rabe jaja, treba primijeniti vegansko pohanje.

Kroketi od riže rade se od kuhane riže i pomiješaju se s veganskim bešamel umakom i začinima, poput majčine dušice ili muškatnog oraščića. Ti kroketi imaju kompaktniju konzistenciju i, obično, oblik loptice. Krokete od špinata je vrlo jednostavno napraviti. Kada je bešamel gotov dodaje se nasjeckani špinat i sve promiješa da se dobro sjedini.

Kroketi od različitog povrća rade se od svog povrća koje nađete u hladnjaku - brokula, mrkva, patlidžan… Kod izrade tih kroketa bitno je da se povrće dobro nasjecka i da bude savršeno (ne previše) kuhano.