Cheescake je uvijek dobar izbor, a kada ga se prelije čokoladom, gurmanskom užitku nema kraja. Ovaj recept je iznimno jednostavan, a za što bolji okus torte važno ju je dobro ohladiti prije posluživanja
Ako ste strastveni obožavatelj čokolade, no privlači vas i torta od sira, ovo je savršen kolač za vas. Priprema torte vrlo je jednostavna, a zahtijeva želatinu i dobro hlađenje u hladnjaku, a najbolja vijest je da se ne peče. Za kraj dodajte bogati preljev od čokolade, još malo prohladite i uživajte.
Potrebni sastojci:
Za biskvit:
- 400 g mascarponea
- 3 lista želatine
- 300 g vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g suhih keksa
- 75 g maslaca
Za preljev:
- 250 g tamne čokolade
- 160 g vrhnja
- 60 g maslaca
Postupak:
Dobro zdrobite kekse, se dok ne dobijete skroz sitnu teksturu. Nakon toga ih pomiješajte s maslacem te dobro utisnite na dno kalupa za kolače (promjera 23 cm). Površinu zagladite žlicom kako bi bila što ravnija. Stavite u hladnjak.
Tri lista želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite otprilike 5 minuta da omekšaju.
Na srednje jaku vatru stavite lonac te u njemu pomiješajte 100 grama vrhnja zajedno sa šećerom i ocijeđenom želatinom. Nakon toga sve dobro promiješajte.
Dodajte ostatak vrhnja, vaniliju i sir te dobro miješajte dok se sve dobro ne spoji (ako ima grudica, preporučljivo je istući ručnom miješalicom).
Dobivenu smjesu stavite na podlogu od keksa, a nakon toga torta vratite u hladnjak na iduća tri sata.
Preljev:
U loncu zagrijte čokoladu, vrhnje i maslac te ostavite na vatri dok ne počne ključati. Pustite da se malo ohladi, a zatim dobiveni preljev prelijte po kolaču.
Stavite u hladnjak i ohladite još jedan ili dva sata, a nakon toga poslužite.