Priznajte, teško možete odoljeti slasticama poput nutelle i pokušavate zaobići takve police u trgovini. Ako je zaista tako, sigurno nećete odoljeti probati jednostavan recept za domaću nutellu
Malo lješnjaka, malo čokolade i šećera u prahu i za pola sata u rukama možete imati staklenku domaće nutelle. Tako je Christie Matheson isprobala jedan od mnogobrojnih recepata za nutellu i objavila uspješne rezultate na leitesculinariji
Recept je jednostavan, sve sastojke možete nabaviti u najbližoj trgovini pa evo liste namirnica i postupka.
Namirnice
1 šalica lješnjaka
350 grama nasjeckane čokolade
2 jušne žlice biljnog ulja, primjerice od uljane repice
3 jušne žlice šećera u prahu
1 jušna žlica gorkog kakaa
pola jušne žlice ekstrakta vanilije
¾ čajne žličice soli
Priprema
Pećnicu zagrijte na 176 stupnjeva Celzijevih. Lješnjake rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje i ubacite ih u zagrijanu pećnicu na 12 minuta. Da su lješnjaci gotovi, znat ćete kada dobiju smećkastu boju i primijetite da se ljuska odvaja. Čim ih izvadite iz pećnice, protrljajte ih u čistoj krpi da se oljušte. Ako na kojem lješnjaku i ostane komadić ljuske, to ne smeta pa se nemojte dugo mučiti. Kad skinete ljuskice, ostavite lješnjake na tanjuru da se do kraja ohlade.
Za to vrijeme otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Čokoladu miješajte dok ne dobijete glatku masu, a zatim je također stavite sa strane da se ohladi.
Ohlađene lješnjake stavite u mikser i miksajte dok se ne pretvore u sitni prah. Zatim dodajte ulje, šećer, kakao, vaniliju i sol. Zajedno miksajte dok ne dobijete jednoličnu masu.
Kad budete zadovoljni glatkoćom dobivene mase, dodajte čokoladu i žlicom sa stranica miksera spustite komadiće koji su zapeli da se sve jednako smiksa.
Na kraju dovoljno je da preselite nutellu u staklenu posudu i ostavite da se ohladi. Nakon što je napravite može stajati do dva tjedna.