Križarski rat koji vode roditelji kako bi nagovorili djecu da jedu više voća i povrća trebao bi započeti prije rođenja, tvrde znanstvenici
Trudnice koje se raznovrsno hrane manje će vjerojatno roditi djecu koja mogu razviti poremećaje u prehrani. Bebe majki koje redovito jedu bolje će prihvaćati dojenje i hranu. Jedna je studija pokazala da su djeca čije su majke često pile sok od mrkve kasnije jela dvostruko više žitarica s okusom mrkve.
Dr. Julie Mennella iz Monell Centra u Philadelphiji kaže da njihovo istraživanje pokazuje da će djeca čije majke jedu puno voća i povrća u trudnoći i tijekom dojenja biti otvorenija za zdrave namirnice. 'Bebe su biološki predodređene da ih privlače namirnice koje sadrže šećer i sol, ali ne i gorka hrana poput zelenog povrća. Zato moraju biti izložene voću i povrću da bi se naučile na ove okuse.'
'Dobra je vijest to da naše istraživanje pokazuje da se bebe vrlo rano mogu naviknuti na zdravu hranu', kaže dr. Mennella. 'Poruka je istraživanja da jedete zdravu hranu pa će dijete u fazi odvikavanja od dojke ili bočice biti upoznato s tim okusima.'
'To pokazuje koliko je važna najranija izloženost različitim okusima. Djeca dobivaju senzorne informacije već u maternici i kroz mlijeko majki.'
Dr. Mennella je također utvrdila da će bebe koje se hrane na bočicu brzo prihvatiti voće i povrće ako im se te namirnice nude kad počnu jesti krutu hranu. 'Bez obzira dojite li dijete ili ga hranite na bočicu, ono može naučiti jesti voće i povrće. Ako je beba u više navrata izložena voću i povrću, uskoro će početi prihvaćati ove namirnice', kaže dr. Mennella.
'U dobi od dvije godine nema razloga da dijete nema jednako raznovrsnu prehranu kao odrasla osoba.'
Kaže da se nije pametno služiti trikovima i maskirati brokulu u kolačiće jer djeca trebaju naučiti da zavole okus povrća neovisno o drugim okusima, piše Mail Online.