VAL POLARNE HLADNOĆE

Kako se zaštititi od niskih temperatura

31.12.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Val polarne hladnoće zahvatio je Hrvatsku, a zadnje jutro u 2014. ujedno je i najhladnije u godini pa se minusi bilježe u gotovo svim udjelovima Hrvatske. Na Zavižanu je izmjereno -19°C, u -10°C, u Splitu i Rijeci -4°C, a u Dubrovniku -2°C pa je Ministarstvo zdravlja izdalo upozorenje za građane

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba - Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' zbog izrazito niskim temperatura izdao je upozorenje za starije osobe, a tih bi se pravila ovih dana trebali držati svi.

Najbolje bi bilo izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. Posebnu pozornost posvetite i odjeći koja bi trebala biti slojevita i nikako preuska. Vanjski sloj odjeće treba biti  nepropustan na vjetar i vlagu, a važan je i njezin sastav. Odjeća od vune, polipropilena i svile zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Obavezno nosite kapu jer se oko 30 posto tjelesne topline gubi preko glave, a kod biranja zimske kape treba pripaziti da pokriva uši. Bolje je odabrati flis nego vunu jer taj materijal između glave i tkanine zadržava topao zrak i pravi sloj izolacije držeći glavu još toplijom.

Šalom prekrijte usta da ne udišete hladan zrak direktno i nosite komotnu i toplu obuću te izbjegavajte visoke pete.

Ne ignorirati drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Izbjegavajte teži fizički rad i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Osobito treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.

Ne zaboravite na hidrataciju. Pijte što više tople tekućine i izbjegavajte alkohol. Tijekom ovih hladnih dana svedite konzumiranje kave na minimum jer se zbog kofeina iz kave smanjuje tjelesna temperatura. Naime, kofein blokira neke receptore u krvi pa ćete tako brže gubiti toplinu. Pijte čajeve, a preporučuje se onaj od đumbira koji prirodno ima svojstva zagrijavanja.

Oduprite se potrebi da prilikom hodanja na hladnoći ruke stavite u džepove. Stručnjaci savjetuju da je bolje hodati rukama pored tijela koje će, dok se njišu, potaknuti cirkulaciju i lakše ugrijati tijelo, a i ako se okliznete, lakše ćete se dočekati i ublažiti pad.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine, upozoravaju iz zagrebačkog Centra za gerontologiju.