Popucala ljuska jajeta kod kuhanja obično nije velik problem, ali kada od njih radimo pisanice ili želimo zadiviti goste, svaki je trik dobrodošao
Bojanje i ukrašavanje jaja za najsvečaniji katolički blagdan lijepa je zabava i tradicija za cijelu obitelj, ali ako ljuska napukne kod kuhanja, uskrsne pisanice neće biti onakve kakve smo zamislili. Neke od ovih savjeta sigurno veće znate, a neke vrijedi isprobati. Ponekad unatoč svim trikovima jaje jednostavno popuca, ali njih iskoristite za francusku salatu ili ih primjerice poslužite uz uskrsni doručak.
Prije nego što ih stavite kuhati, jaja trebaju odstajati na sobnoj temperaturi te ih nije dobro stavljati u vodu ravno iz hladnjaka. Nadalje, mnogi jaja ne dodaju u vodu tek kada zavre, već ih odmah stave u lonac pa na vatru.
Pomoći će i ako voda ne vrije prejako te jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati pa je manja šansa da će ljuska popucati.
Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim puste da se kuhaju par minuta te isključe vatru i u toj vodi ostave još pola sata.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite oboje.
U mnogim trgovinama sada možemo kupiti i bijela jaja te će boje na njima zasigurno biti još ljepše, no imajte na umu da je njihova ljuska tanja pa možda i prije puknuti.