ČISTO RAZBACIVANJE

Kako smanjiti rastrošnost u kuhinji

02.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste trošili manje struje i vode u kuhinji te generalno smanjili troškove na kuhinjske potrepštine

Pazite na potrošnju vode

U slučaju da imate samo jedan sudoper, stavite u nj posudu s čistom vodom i u njoj isperite posuđe nakon pranja.

Ne palite perilicu dok nije potpuno puna

Perilice posuđa rastrošno je koristiti ako nisu pune. Kad nabavljate novu perilicu, kupite onu koja ima nehrđajuću unutrašnjost.

Zagrijte stan nakon korištenja pećnice

Nakon što ste koristili pećnicu, ostavite joj vrata pritvorena ili otvorena kako biste zagrijali stan tijekom hladnijih dana.

Ne idite u kupnju bez liste

Ako odete u trgovinu bez liste namirnica koje trebate, bit ćete u iskušenju kupiti nešto što niste namjeravali ili ćete zabunom kući donijeti nešto što već imate.

Ne držite prazan frižider

Frižider troši više struje dok je prazan jer se i zrak u njemu hladi na željenu temperaturu.


Ne kupujte stvari koje se koriste jednom

Umjesto plastičnih vrećica, kupite jednu ili dvije platnene i uvijek ih koristite za odlazak u trgovinu. Ista stvar vrijedi za papirnate ručnike – radije koristite krpe.

Pametno organizirajte smočnicu

Nemojte slagati hranu u smočnici u dva reda jer ćete podsvjesno stavljati hranu koju volite u prvi red, a ostalo u drugi red. To će se na kraju završiti tako da ćete drugi red vjerojatno baciti u smeće kad mu istekne rok trajanja.

Ne pretjerujte s kupnjom svježih namirnica

Nesumnjivo je lakše kupovati za što dulji period odjednom, no ne možete predvidjeti što će se događati i ta će hrana propasti ako je ne pojedete. Ako nemate veliki frizer, nema smisla kupovati velike količine svježih namirnica.

Promijenite žarulje u stanu

Kako ste prešli s običnih na štedne žarulje, tako sada polako prijeđite sa štednih na LED žarulje.

Čuvajte hladnjak

Redovito čišćenje filtera poboljšat će učinkovitost hladnjaka. Dovoljno je to učiniti jednom do dva puta godišnje. Također, ako možete gurnuti novčanicu u frižider dok je zatvoren, to znači da treba promijeniti gumenu brtvu na vratima.