Plijesan na hrani automatski upozorava da namirnica nije sigurna za konzumiranje, ali postoje iznimke kojima se može progledati kroz prste i svejedno uživati u ukusnim zalogajima
Kod hrane na kojoj se razvila plijesan treba biti itekako oprezan jer pojedine vrste proizvode opasne mikotoksine. Među opasnim mikotoksnima je najpoznatiji alfatoksin i znanstvenici su ga povezali s uzrokovanjem karcinoma.
Kako piše The Huffington Post, s druge je strane dobro je poznato da su određene vrste plijesni bezopasne za zdravlje te namirnicu možemo pojesti ako odrežemo dio na kojem su se stvorile te sitne gljivice, primjerice poželjne na nekim vrstama sireva.
Trajni naresci
Suhomesnati proizvodi imaju dugi rok trajanja pa ne čudi da se s vremenom zna stvoriti tanak sloj plijesni. Ukoliko naresku nije istekao rok trajanja, odrežite vanjski sloj na kojem se stvorila plijesan.
Tvrdi sirevi
Poput suhomesnatih proizvoda, tvrdi sirevi također znaju razvijati plijesan na površini kao stoje dulje vrijeme, ali to ne znači da su se pokvarili. Postupak je isti, odrežite makar centimetar sira na strani gdje se stvorila plijesan i bez brige ga možete konzumirati.
Voće i povrće
Dok se pljesniva breskva jednostavno mora baciti budući da ima mekanu koru i gljivice su vjerojatno zahvatile unutrašnjost ploda, to ne morate učiniti s tvrđim voćem i povrćem. Primjerice, mrkva ili paprika nisu opasne za konzumaciju ako ih zahvati plijesan koju ćete odstraniti isto kao na siru ili suhomesnatom proizvodu.
Namirnice koje se ne smiju jesti kada ih uhvati plijesan
Kao i u slučaju s mekim voćem i povrćem, namirnice poput kruha, pekmeza, svježeg sira ili jogurta nisu sigurne za konzumaciju ako se na njima napravila plijesan pa ih morate baciti.