SVE IMA ROK

Koliko dugo možemo čuvati povrće prije kuhanja

13.05.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Do sada ste već sigurno zamijetili šarenilo na policama i štandovima tržnica jer počela je sezona velikog izbora sezonskog voća i povrća u kojem bismo trebali svakodnevno uživati. No svaka namirnica ima određeni rok trajanja, pa vam pomažemo da ih pametno iskoristite i da na kraju ne bi završile u smeću

Na tržnicama ovih dana možemo birati i prve jagode, mladi špinat ili bob dok se sezona šparoga bliži kraju. Ako ste kupili puno povrća i voća, probajte ga koristiti prema ovim pravilima udruge Cook Smarts koja ih je otkrila za Huffington Post

Najkraći rok trajanja, od tri do pet dana, imaju šparoge, bosiljak, blitva, vlasac, zelena salata, korijander, kelj, luk, radič, grašak, špinat i rajčice (ako ih držite na sobnoj temperaturi).

Nešto dulje, od pet do sedam dana, u hladnjaku možete čuvati artičoke, rikolu, brokulu, prokulice, kupus, patlidžan, cvjetaču, komorač, endiviju, zeleni grah, mladi krumpir, poriluk, šampinjone (u papirnatoj vrećici), metvicu i tikvice.

Najdulje u hladnjaku pak možete čuvati crveni kupus, celer, mrkvu, timijan, slatki krumpir, ružmarin, limun, limetu, ciklu, krumpir (na tamnom mjestu, najbolje u smočnici ili u kuhinjskom ormariću), đumbir, repu, crveni luk i pastrnjak. Ove namirnice traju i više od dva tjedna