Predstavljamo vam najukusniju Pavlovu tortu koju ćete ikada probati. Sadrži dva kraljevska sastojka -čokoladu i šumsko voće - koji zajedno tvore erupciju okusa u ustima. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj božanstvenog je izgleda i okusa te je kao stvorena za tople proljetne dane
Pavlova torta sastoji se od tri elementa - beze kora, kreme i dodataka - te je vrlo jednostavna za pripremu, a zbog svog efektnog izgleda savršena je za raznovrsna slavlja i posebne prigode. Desetljećima su se Australija i Novi Zeland prepirali oko toga tko je od njih izmislio Pavlovu, a ako je vjerovati legendi, desert je dobio naziv po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je 1920-ih posjetila obje zemlje.
Engleski rječnik Oxford objavio je kako se Pavlova torta prvi put pojavila 1927. godine na Novom Zelandu, no novozelandski povjesničar dr. Andrew Paul Wood 2015. godine je raspetljao ovaj zamršeni čvor i otkrio kako povijest Pavlove torte seže puno dalje u prošlost. Otkriveno je čak 150 varijacija Pavlove torte baziranih na beze korama od bjelanjka u razdoblju između 1901. i 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije.
Pavlova torta s čokoladom i šumskim voćem
Sastojci za čokoladne beze kore:
- 6 bjelanjaka (za dvije kore)
- 250 g šećera u prahu
- žličica limunovog soka (ili bijelog octa)
- žličica gustina
- 4 žličice kvalitetnog kakaa
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na dva lima stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove promjera 20 cm koji će vam poslužiti za doziranje smjese za kore.
2. Papir premažite otopljenim maslacem. Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti i postepeno dodajte šećer u prahu. Špatulom lagano umiješajte limun, pa dodajte gustin i kakao te umiješajte kružnim pokretima dok se ne sjedini.
3. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dva dijela i prebacite na papir za pečenje. Zagladite špatulom.
4. Uključite ventilaciju u pećnici i pecite obje kore istovremeno sat do sat i 15 minuta. Kore će lagano popucati, ali na dodir moraju biti čvrste izvana, a mekane iznutra. Ugasite pećnicu, napola ju otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade.
Sastojci za punjenje:
- 200 g čokolade
- žlica maslaca
- litra slatkog vrhnja
- 1-2 žlice šećera u prahu
- žličica ekstrakta vanilije
- žlica likera od jagode
- 2 mjerice različitog šumskog voća (jagode, maline, kupine, ribizl, borovnice)
5. Čokoladu s maslacem otopite na pari. Slatko vrhnje sa šećerom, vanilijom i likerom istucite u šlag.
6. Uzmite jednu koru, pa prelijte polovicom rastopljene čokolade, premažite šlagom i posložite voće. Na nekoliko mjesta ponovno dodajte malo šlaga da vam se druga kora bolje zalijepi. Stavite drugu koru i ponovite postupak (bogato ukrasite voćem).