Ako već ovoga ljeta skoknete u turistički obilazak preko granice, na svakom koraku naći ćete delicije koje vas neće ostaviti ravnodušnima. No pripazite, gurmani Mađari vole da je sve pikantno i ljuto
Pogača, paprikaš, sataraš, gulaš… Iako nazivi ukazuju na to da su nam ova jela došetala iz susjedne Mađarske, sigurni smo da o njihovoj matičnoj domovini, za vrijeme obiteljskog ručka, niste previše razmišljali. No ako već ovoga ljeta skoknete u turistički obilazak preko granice, na svakom koraku naći ćete delicije koje će vas neodoljivo podsjećati na dom. Istina, s jednom velikom (i ključnom!) razlikom – susjedi Mađari vole da je sve pikantno i ljuto.
Zato ćemo na početku vodiča kroz najpoznatija mađarska jela napomenuti: u restoranima, uvijek i bez iznimke, najprije pitajte kolika je razina ljutine hrane. Ono što je njima posve normalno, vama bi moglo biti hot, hot, hot. Veseli susjedi neće se naljutiti, uputit će vas do dijela menija koji će usrećiti vaše nepce. A tamo ćete zasigurno naći i jedno od ovih 10 najpopularnijih mađarskih jela:
Lángos
Dizano tijesto prženo na ulju prava je mađarska delicija. I kod nas se ovo jelo pošteno udomaćilo pa i dobilo svoju verziju imena – poderane gaće, placke, peksimeti. No iako smo ih usvojili u svojoj kuhinji, vjerojatno bi nam imali posve novi ukus da ih jedemo u Mađarskoj. Zašto? Za razliku od Hrvata koji ih jedu posute šećerom, Mađari ovo tijesto jedu s kiselim vrhnjem i sirom (svježim ili sirom za pizzu). Ponekad čak i sa sosom od češnjaka.
Gulyás
Ne možete posjetiti Mađarsku, a da ne probate njihov originalni recept za gulaš. Komadići teletine, krumpir, povrće, crvena paprika i jako puno papra formula su fenomenalnog gulaša. No je li to zbog ambijenta ili zbog klime, ali nijedan gulaš koji pojedete kod nas neće biti čaroban kao ovaj. Gulaš Mađarima naprosto teče venama i nikako ne propustite probati ovo fenomenalno jelo na mjestu na kojem je ono i nastalo. I da, samo da nešto razjasnimo, originalni mađarski gulaš više je juha, a ovo što mi nazivamo gulašom je pörkölt i jede se kao umak uz rižu ili tjesteninu.
Palacsinta
Palačinke na mađarski način popularne su u cijelom svijetu, a najpoznatija među njima je slatka Gundel-palacsinta. Međutim nadaleko je popularna i njihova slana palačinka, tzv. Hortobágyi húsos palacsinta, koju ćete naći u mnogim restoranima u gradovima, ali i okolici. Punjena je mesom - mljevenim i dinstanim - a ponekad i povrćem. Poslužuje se uz svježi sir. Tko je za?
Halászlé
Paaa, nećemo pogriješiti ako kažemo da je to zapravo savršeni riblji gulaš. Dakle, juha od riječne ribe. Ali, jako, jako, jaaaako pikantna. I Slavonci će pred njom spustiti glavu, stoga, ako volite ljutu hranu, naprosto morate kušati mađarski riblji gulaš kod nas poznatiji kao 'fiš'. Nećete požaliti, ali ćete se oznojiti.
Töltött káposzta
Veliki listovi kupusa punjeni mljevenim mesom i rižom pa sve skupa preliveno kiselim vrhnjem. Složit ćete se, to je sarma! Ali kao i sva druga, Mađari i ovo jelo pripremaju na posve drugačiji način i zbog toga je uvršteno na popis jela koja svakako morate posjetiti za vrijeme boravka u Budimpešti i okolici.
Kürtőskalács
Karakterističan specijalitet, znan kao dimnjak kolač, možete probati posvuda, pa i na ulicama Budimpešte. Jedan je od zaštitnih znakova mađarske gastronomije i suvenir koji svakako morate kupiti pa probati, probati više puta i odnijeti ga svima koje volite. Ovaj kolač osvojit će vas potpuno na prvi griz.
Dobostorta
Da pitate Mađare koja im je torta najpoznatija u zemlji i svijetu, jednoglasno bi se složili i rekli - Doboš torta. Savršen spoj čokolade i karamele toliko osvaja sve pred sobom da je ova torta dobila svoje izvedbe u slastičarnicama i kuhinjama diljem svijeta. Doboš tortu, baš kao i primjerice austrijsku zahericu, pronaći ćete svuda pod istim imenom, s istom recepturom.
Pogácsa
Pogača je svima poznata, radile su je naše bake. No mislite li da je oduvijek izgledala kao veliki pljosnati okrugli kruh? Ne. Iz svoje matične zemlje došla je u obliku okruglica velikih točno koliko je velik jedan zalogaj (neodoljivo podsjećaju na popularne fornete). I za razliku od naših seljačkih pogača na kojima nema ničega, pa i od njihovih modernih verzija s maslacem i jajima na vrhu, mađarske pogače posute su sirom. Jer, primijetit ćete, Mađari jednostavno vole sir – na sve načine.
Körözött
Pa kad smo ga već spomenuli, onda ćemo skoknuti do još jedne delikatese – zrnatog sira s paprikom. Ni on nije neuobičajen u hrvatskoj kuhinji, ali s obzirom na to da su Mađari prvaci u paprenim jelima, a dobri poznavatelji (i proizvođači) sira, i ova poslastica bolja je kad se jede upravo tamo, na izvoru. Sir s paprikama možete jesti uz pogaču, možete u njega umakati povrće ili pak premazivati kobasice. U svakom slučaju, poslužuje se kao predjelo ili kao dodatak jelima. Iako biste ga, s obzirom na božanstveni okus, mogli jesti i žlicom.
Bejgli
Orahnjača i makovnjača. Najjednostavnije, mekane, preukusne. Jedino su one potpuno jednake gdje god 'živjele'. Poslužuju se uz kavu, a najviše i najčešće za vrijeme božićnih blagdana. Ostatak godine pronaći ćete ih u pekarnicama te ih možete kupiti i ponijeti sa sobom kao savršen slatki podsjetnik na predivan odmor u Mađarskoj.